Eklem kıkırdağı, kollajen lifleri ve proteoglikanlardan oluşan bir matris içine gömülmüş, kondrositler adı verilen özel hücrelerden oluşur. Kondrositler, dokunun gücünden ve esnekliğinden sorumlu olan matrisi üretir. Eklem kıkırdağı avaskülerdir, yani herhangi bir kan damarı içermez. Bu, besinlerini kendisini çevreleyen sinovyal sıvıdan aldığı anlamına gelir.
Eklem kıkırdağının yapısı aşağıdaki diyagramda görülebilir:
[Eklem kıkırdağı diyagramının görüntüsü]
Diyagram yüzeysel katman, orta katman ve derin katman dahil olmak üzere eklem kıkırdağının farklı katmanlarını göstermektedir. Yüzeysel katman en ince katmandır ve küçük, yoğun şekilde paketlenmiş kondrositlerden oluşur. Orta katman en kalın katmandır ve daha büyük, daha az yoğun şekilde paketlenmiş kondrositlerden oluşur. Derin katman en derin katmandır ve büyük, düzleştirilmiş kondrositlerden oluşur.
Eklem kıkırdağı, eklemlerin fonksiyonunda hayati rol oynayan çok önemli bir dokudur. Sürtünmeyi, aşınmayı ve yıpranmayı azaltmaya yardımcı olur ve ayrıca kemiklerin birbirine karşı hareket etmesi için pürüzsüz, kaygan bir yüzey sağlar.