1. Kemik iliği bozuklukları: Lösemi, miyelodisplastik sendromlar ve aplastik anemi gibi kemik iliğini etkileyen durumlar, olgun kırmızı kan hücrelerinin azalan üretimini telafi etmek amacıyla retikülosit üretiminin artmasına yol açabilir.
2. Hemolitik anemiler: Hemolitik anemilerde kırmızı kan hücreleri zamanından önce yok edilir. Kemik iliği, kaybedilen kırmızı kan hücrelerinin yerini alacak retikülosit üretimini artırarak tepki verir. Hemolitik anemilerin bazı örnekleri orak hücreli anemi, talasemi ve otoimmün hemolitik anemiyi içerir.
3. Kan kaybı: Travma, ameliyat veya mide-bağırsak kanaması gibi önemli kan kaybı, kaybedilen kırmızı kan hücrelerini yenilemek için kemik iliğinin retikülosit üretimini artırmasını tetikler.
4. Splenektomi: Dalak, eski veya hasar görmüş kırmızı kan hücrelerinin dolaşımdan uzaklaştırılmasında rol oynar. Dalak çıkarıldıktan (splenektomi) sonra, dalağın filtreleme fonksiyonundaki kaybı kemik iliği telafi ettiğinden retikülositlerde geçici bir artış olabilir.
5. Hipotiroidizm: Tiroid bezinin az çalıştığı hipotiroidizmde, kırmızı kan hücrelerinin üretimi bozulabilir ve kemik iliği bunu telafi etmeye çalışırken hafif retikülositoza yol açabilir.
6. Demir eksikliği anemisi: Bazı durumlarda, düşük demir seviyelerinin neden olduğu yaygın bir anemi türü olan demir eksikliği anemisi de retikülositoza yol açabilir. Demir eksikliği olduğunda, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin üretimi bozulur. Kemik iliği, dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmaya çalışmak için retikülositleri normalden daha erken serbest bırakarak bu durumu telafi eder.
Altta yatan nedeni ve uygun tedaviyi belirlemek için retikülosit sayımlarının genellikle diğer laboratuvar bulguları ve klinik bağlamla birlikte yorumlandığını unutmamak önemlidir. Bir kişinin retikülosit sayısı yüksekse, altta yatan tıbbi durumu belirlemek ve uygun tedaviyi almak için daha fazla değerlendirme ve test yapılması gerekebilir.