- Pıhtılaşma faktörlerinin üretiminde azalma: Karaciğer, kanın pıhtılaşması için gerekli olan pıhtılaşma faktörleri adı verilen proteinleri üretir. Karaciğer hastalığında karaciğer yeterli pıhtılaşma faktörü üretemeyebilir ve bu da kanama riskinin artmasına neden olabilir. Ancak bazı durumlarda karaciğer hastalığı, kanın pıhtılaşma riskini artırabilecek anormal pıhtılaşma faktörlerinin üretimine de yol açabilir.
- Fibrinojen seviyelerinde artış: Fibrinojen, kan pıhtılarının oluşumunda rol oynayan bir proteindir. Karaciğer hastalığında, karaciğer daha yüksek seviyelerde fibrinojen üretebilir ve bu da kan pıhtılaşması riskini daha da artırabilir.
- Anormal trombosit fonksiyonu: Trombositler, yara yerinde bir araya gelerek bir tıkaç oluşturarak kanamayı durdurmaya yardımcı olan, kandaki küçük hücrelerdir. Karaciğer hastalığında trombositler düzgün çalışmayabilir ve bu da kanama riskini artırabilir.
- İnflamatuar belirteçlerin artan seviyeleri: Karaciğer hastalığı iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da iltihap belirteçlerinin kan dolaşımına salınmasına yol açabilir. Bu inflamatuar belirteçler pıhtılaşma kademesini aktive edebilir ve bu da kanın pıhtılaşma riskini artırabilir.
Karaciğer hastalığı olan kişilerde aşağıdaki gibi başka faktörlerden dolayı da kan pıhtıları oluşabilir:
- Hareketsizlik: Karaciğer hastalığı olan kişiler daha az hareketli olabilir ve bu da bacaklarda kan pıhtılaşması riskini artırabilir.
- Ameliyat: Karaciğer hastalığı olan kişiler, kan pıhtılaşması riskini de artırabilecek bir ameliyat geçirebilir.
- İlaçlar: Karaciğer hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da kan pıhtılaşması riskini artırabilir.