Kan, insanların ve diğer omurgalıların kardiyovasküler sistemi boyunca dolaşan özel bir vücut sıvısıdır. Oksijeni, besin maddelerini, hormonları ve atık ürünleri vücutta taşır. Kan ayrıca bağışıklık savunmasında ve termoregülasyonda da rol oynar.
Kanın Bileşenleri
Kan, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı bileşenden oluşur:
* Plazma: Kanın hacminin yaklaşık %55'ini oluşturan sıvı bileşeni. Plazma su, elektrolitler, proteinler, hormonlar ve atık ürünlerden oluşur.
* Kırmızı kan hücreleri (eritrositler): Bu hücreler akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşır. Oksijen moleküllerine bağlanan hemoglobin adı verilen bir protein içerirler.
* Beyaz kan hücreleri (lökositler): Bu hücreler enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Her biri farklı bir işleve sahip birkaç farklı türde beyaz kan hücresi vardır.
* Plateletler (trombositler): Bu hücreler kan pıhtıları oluşturarak kanamanın durdurulmasına yardımcı olur.
Kan Pıhtılaşması
Kan damarları hasar gördüğünde trombositler ve fibrinojen (plazmada bulunan bir protein) birlikte çalışarak bir kan pıhtısı oluşturur. Pıhtı kan damarındaki deliği tıkar ve daha fazla kanamayı önler.
Kan Grubu
Kan grubu, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde belirli antijenlerin varlığı veya yokluğu ile belirlenir. Dört ana kan grubu vardır:A, B, AB ve O. Aynı kan grubuna sahip kişiler birbirlerine herhangi bir sorun yaşamadan kan bağışlayabilirler.
Kan Nakli
Bazen kaybedilen kanın yerine konması veya bazı tıbbi durumların tedavisi için kan nakli gerekebilir. Kan nakli hayat kurtarıcı olabilir ancak verici ve alıcının kan grupları farklıysa tehlikeli de olabilir.
Kan Pıhtıları
Kan pıhtıları arterlerde veya damarlarda oluşabilir. Arteriyel kan pıhtıları kalp krizine veya felce neden olabilir. Venöz kan pıhtıları derin ven trombozuna (DVT) veya pulmoner emboliye (PE) neden olabilir. Kan pıhtıları yaşamı tehdit edici olabilir.
Kan Basıncı
Kan basıncı, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı uyguladığı kuvvettir. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) atardamarlara zarar verebilir ve kalp hastalığına, felce, böbrek yetmezliğine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.