|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Anemi türleri nelerdir?

Nedenlerine göre sınıflandırılmış farklı anemi türleri vardır:

Demir eksikliği anemisi:

Bu, vücutta yetersiz demirin neden olduğu en yaygın anemi türüdür. Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Yetersiz demir alımı, zayıf emilim veya kan kaybı (örneğin, ağır adet kanaması, mide-bağırsak kanaması) demir eksikliğine yol açabilir.

B12 vitamini veya folat eksikliği anemisi:

B12 vitamini ve folat, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan temel besinlerdir. Bu besinlerden herhangi birinin eksikliği anemiye neden olabilir. B12 vitamini eksikliği, yetersiz diyet alımı (sıkı vegan diyetlerinde yaygın), malabsorbsiyon bozuklukları (örn. çölyak hastalığı, Crohn hastalığı) veya bazı ilaçlar veya mide ameliyatları nedeniyle emilimin bozulması nedeniyle ortaya çıkabilir. Folat eksikliği yetersiz beslenme alımından, bazı ilaçlardan veya malabsorbsiyon sorunlarından kaynaklanabilir.

Kronik hastalık anemisi:

Bu tür anemiye sıklıkla kanser, böbrek hastalığı, romatoid artrit ve inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi kronik hastalıklar veya durumlar eşlik eder. Altta yatan hastalık veya iltihaplanma, kırmızı kan hücresi üretimini engeller veya demir kullanımını bozarak anemiye yol açar.

Aplastik anemi:

Aplastik anemi, kemik iliğinin yeterli kan hücresi üretemediği nadir bir anemi türüdür. Kemik iliği genetik bozukluklar, otoimmün bozukluklar, bazı ilaçlar veya toksinlere (örn. benzen) maruz kalma nedeniyle hasar görebilir.

Hemolitik anemi:

Hemolitik anemi, kırmızı kan hücrelerinin üretilebileceklerinden daha hızlı yok edilmesiyle ortaya çıkar. Buna kalıtsal genetik bozukluklar (örn. orak hücreli anemi, talasemi), vücudun bağışıklık sisteminin kendi kırmızı kan hücrelerine saldırdığı otoimmün reaksiyonlar, bazı enfeksiyonlar, advers ilaç reaksiyonları veya kırmızı kan hücrelerinde mekanik hasar (örn. Protez kalp kapakçıkları vakaları).

Talasemi:

Talasemi, anormal hemoglobin üretimi ile karakterize edilen bir grup kalıtsal kan hastalığını ifade eder. Farklı talasemi türleri, hemoglobinin alfa-globin veya beta-globin zincirlerinin üretimini etkileyerek kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesinin azalmasına yol açar.

Orak hücreli anemi:

Orak hücreli anemi, anormal hemoglobinin (hemoglobin S) kırmızı kan hücrelerinin orak şekli almasına neden olduğu kalıtsal bir kan bozukluğudur. Orak şeklindeki bu kırmızı kan hücreleri kan damarlarını tıkayarak doku hasarına ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Zararlı anemi:

Pernisiyöz anemi, mide tarafından üretilen bir glikoprotein olan intrinsik faktörün eksikliği nedeniyle vücudun B12 vitaminini ememediği bir durumdur. Bu, B12 vitamini eksikliğine ve ardından anemiye yol açar.

Bunlar sadece birkaç örnek; Altta yatan çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen daha az yaygın anemi türleri de vardır. Kalıcı yorgunluk, halsizlik veya anemiyi düşündüren diğer semptomlarla karşılaşırsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır