|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kalp hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Kardiyak marker testlerinin amacı nedir?

Kardiyak marker testleri, kalp kası hasar gördüğünde kan dolaşımına salınan spesifik protein veya enzimlerin düzeylerini ölçer. Bu testler kalp krizi, kararsız anjina ve kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıklarının teşhis edilmesine ve izlenmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Kardiyak belirteçler aynı zamanda kalp rahatsızlığının ciddiyetini değerlendirmek ve zaman içindeki ilerlemesini izlemek için de kullanılabilir. Bazı durumlarda kalp rahatsızlığı geliştirme riskini tahmin etmek için kardiyak belirteç testleri de kullanılabilir.

En yaygın kalp belirteçleri şunlardır:

* Troponin: Troponin kalp kasında bulunan bir proteindir. Kalp kası hasar gördüğünde troponin kan dolaşımına sızar. Troponin seviyeleri genellikle kalp krizinden sonraki birkaç saat içinde yükselmeye başlar ve birkaç güne kadar yüksek kalabilir.

* Kreatin kinaz (CK): CK, kalp kasında ve beyin ve iskelet kasları gibi diğer dokularda bulunan bir enzimdir. Kalp kası hasar gördüğünde CK kan dolaşımına sızar. CK seviyeleri genellikle kalp krizinden sonraki birkaç saat içinde yükselmeye başlar ve birkaç güne kadar yüksek kalabilir.

* Miyoglobin: Miyoglobin kalp kasında bulunan bir proteindir. Kalp kası hasar gördüğünde miyoglobin kan dolaşımına sızar. Miyoglobin seviyeleri genellikle kalp krizinden sonraki birkaç saat içinde yükselmeye başlar ve 24 saat içinde normale dönebilir.

Kardiyak marker testleri tipik olarak koldaki bir damardan alınan kan örneği üzerinde yapılır. Kardiyak belirteç testlerinin sonuçları genellikle birkaç saat içinde elde edilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır