Bir kemik kırıldığında birkaç iyileşme aşamasından geçer. Bu aşamalar şunları içerir:
1. İnflamasyon: Kırık bir kemiğe anında tepki, kan damarlarının genişlediği ve beyaz kan hücrelerinin iyileşme sürecini başlatmak için yaralanmaya doğru ilerlediği iltihaplanmayı içerir.
2. Kan pıhtısı oluşumu: Kırık bölgesinde stabilite ve yeni doku büyümesi için bir çerçeve sağlayan bir kan pıhtısı oluşur.
3. Yumuşak nasır oluşumu: Önümüzdeki birkaç hafta içinde kıkırdak, lif dokusu ve kan damarlarından oluşan yumuşak bir kallus, kırık kemik uçları arasındaki boşluğu doldurur. Bu nasır geçici bir destek görevi görür.
4. Sert nasır oluşumu: Yavaş yavaş, yumuşak nasırın yerini kemik dokusundan oluşan daha sert bir nasır alır. Bu süreç kemikleşme olarak bilinir. Sert nasırın tamamen gelişip güçlenmesi birkaç ay sürebilir.
Kalsiyum kemik mineralizasyonu ve gücü için gerekli olsa da iyileşme sürecinin yalnızca bir yönüne katkıda bulunur. Uygun tıbbi tedavi, beslenme, yeterli dinlenme ve bazen cerrahi müdahale gibi diğer faktörler, etkili kemik iyileşmesini kolaylaştırmak için çok önemlidir.
Kalsiyum açısından zengin gıdaları (örn. süt ürünleri, yapraklı yeşillikler, badem vb.) içeren dengeli bir beslenmenin uygulanması, genel kemik sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte, kırık bir kemiğiniz varsa, yaralanmayı değerlendirebilecek ve kalsiyum alımına ilişkin özel öneriler de dahil olmak üzere uygun tedaviyi sağlayabilecek bir doktora danışmanız önemlidir. Tıbbi rehberlik olmadan kalsiyum takviyeleri ile kendi kendine tedavi, kemik iyileşmesi için etkili veya optimal olmayabilir.