-Lenfatik sorunlar:Sıvının dokulardan boşaltılmasına yardımcı olan lenfatik sistem düzgün çalışmıyorsa sıvı birikebilir ve şişmeye neden olabilir.
-Dolaşım sorunları:Kronik venöz yetmezlik gibi kan akışını etkileyen durumlar ayakların şişmesine neden olabilir.
-Böbrek hastalığı:Böbrekler düzgün çalışmadığında vücuttan fazla sıvıyı atamayabilir, bu da şişmeye yol açabilir.
-Karaciğer hastalığı:Karaciğer hasarı, sıvının kan damarlarında tutulmasına yardımcı olan bir protein olan albüminin düşük seviyelerine neden olabilir. Albümin seviyeleri düşük olduğunda sıvı dokulara sızarak şişmeye neden olabilir.
-Kalp yetmezliği:Konjestif kalp yetmezliği ayaklarda ve ayak bileklerinde sıvı tutulmasına ve şişmeye neden olabilir.
-Hamilelik:Hamilelik sırasında, özellikle de sonraki aşamalarda ayak ve ayak bileklerinde şişme sık görülür. Bunun nedeni kan hacminin ve damarlardaki basıncın artmasıdır.
-Bazı ilaçlar:Kortikosteroidler, tiazolidindionlar (tip 2 diyabet tedavisinde kullanılır) ve bazı tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar sıvı tutulmasına ve şişmeye neden olabilir.
-Beslenmede çok fazla sodyum:Çok fazla tuz tüketmek vücudun su tutmasına ve şişkinliğe neden olabilir.
-Uzun süre ayakta durmak veya oturmak:Uzun süre ayakta durmak veya oturmak, sıvının ayaklarda ve ayak bileklerinde birikmesine neden olabilir.
-Isı:Sıcak hava veya sıcak banyolar kan damarlarının genişlemesine neden olarak sıvı tutulmasına ve şişmeye neden olabilir.
-Bazı tıbbi durumlar:Tiroid bozuklukları, artrit ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlar ayaklarda şişmeye neden olabilir.
Ayaklarınızda ağrı, kızarıklık veya sıcaklığın eşlik ettiği ani veya şiddetli şişlikler yaşıyorsanız, bu daha ciddi bir altta yatan durumun işareti olabileceğinden derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.