1. Kirazlar :Kirazlar, antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve gut ataklarını azalttığı gösterilen antosiyaninler içerir.
2. Kahve :Kahve, daha düşük gut riskiyle bağlantılı olan kafein içerir. Kahve aynı zamanda idrarla ürik asit atılımını da artırır.
3. C Vitamini :C vitamini vücudun idrar yoluyla ürik asidi ortadan kaldırmasına yardımcı olur. C vitamini açısından zengin besinler arasında portakal, çilek ve biber bulunur.
4. Düşük pürinli gıdalar :Pürinler vücutta ürik asite dönüşen bileşiklerdir. Pürin içeriği düşük gıdalar arasında meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri bulunur.
5. Tartlı vişne suyu :Araştırmalar kiraz ve vişne suyunun vücuttaki ürik asit düzeylerini düşürerek gut atakları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
6. Zeytinyağı :Zeytinyağı, iltihabı azaltmaya ve ürik asit düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek sağlıklı yağlar içerir.
7. Kereviz :Kereviz, antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve gut ataklarını önlemeye yardımcı olabilecek flavonoidler içerir.
8. Muz :Muz, ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek iyi bir potasyum kaynağıdır.
9. Salatalıklar :Salatalıkların pürin oranı düşüktür ve aşırı ürik asidin vücuttan atılmasına yardımcı olabilecek önemli miktarda su içerir.
10. Üzüm :Üzüm, ürik asidin eklemlerde birikmesini ve iltihaba neden olmasını engelleyebilen antosiyaninler içerir.
Kırmızı et, organ etleri ve bazı deniz ürünleri gibi pürin içeriği yüksek gıdaların sınırlandırılması da gut atağı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Gut tedavisinin bireyselleştirilmesi gerektiğini ve her zaman bir sağlık uzmanına veya diyetisyene danışmanın tavsiye edildiğini unutmamak önemlidir.