|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Ebeveynlerden herhangi birinin herhangi bir hastalık belirtisi veya semptomu göstermemesine rağmen, bir çocukta kalıtsal hastalıklar ortaya çıkabilir mi?

Evet, ebeveynlerden herhangi birinde hastalık belirtisi veya semptomu görülmese de çocukta kalıtsal hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu, genetik özelliklerin ebeveynlerden çocuklarına aktarılma şekli nedeniyle mümkündür.

Genetik özellikler, kromozomlar üzerinde bulunan genler tarafından belirlenir. Her insanda, her kromozomun iki kopyası bulunur ve bir tanesi her ebeveynden miras alınır. Bazı genler baskındır, yani eğer mevcutsa her zaman ifade edileceklerdir. Diğer genler resesiftir, yani yalnızca genin her iki kopyası da kusurluysa ifade edileceklerdir.

Bir kişide resesif genin yalnızca bir kusurlu kopyası varsa, bu kişiye taşıyıcı denir. Taşıyıcılar hastalığın herhangi bir belirti veya semptomunu göstermez ancak kusurlu geni çocuklarına aktarabilirler. İki taşıyıcının çocuğu varsa, çocuğun genin iki kusurlu kopyasını miras alarak hastalığa yakalanma olasılığı 4'te 1'dir.

Bu nedenle, ebeveynlerden herhangi biri hastalığın belirti veya semptomlarını göstermese bile, çocukta kalıtsal hastalıklar ortaya çıkabilir. Her iki ebeveyn de çekinik bir genin taşıyıcısıysa, çocuklarının genin iki kusurlu kopyasını miras alarak hastalığa yakalanma şansı vardır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır