1. Kardiyovasküler komplikasyonlar :Diyabet, kalp krizi, felç ve periferik arter hastalığı gibi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde artırır. Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarına zarar verebilir ve kan pıhtılarının oluşmasına yol açabilir.
2. Nöropati :Diyabet vücuttaki sinirlere zarar vererek diyabetik nöropatiye yol açabilir. Semptomlar özellikle ayaklarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma, ağrı ve duyu azalmasını içerebilir.
3. Retinopati :Diyabetik retinopati, retinadaki kan damarlarını etkileyen bir komplikasyondur. Yetişkinlerde önlenebilir körlüğün önde gelen nedenidir. Ağır vakalarda görme bozukluğuna ve hatta körlüğe neden olabilir.
4. Nefropati :Diyabetik nefropati, diyabetin böbreklerde neden olduğu hasarla karakterizedir. Kronik böbrek hastalığına, böbrek yetmezliğine ve diyaliz veya böbrek nakli ihtiyacına yol açabilir.
5. Cilt sorunları :Diyabet cilt sağlığını etkileyerek enfeksiyonlara, mantar hastalıklarına ve diğer cilt sorunlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Zayıf dolaşım ve sinir hasarı, vücudun yaraları iyileştirme yeteneğini bozarak enfeksiyon riskini artırabilir.
6. Ayak komplikasyonları :Sinir hasarı ve zayıf dolaşım ayak komplikasyonlarına yol açabilir. Ülserler, enfeksiyonlar ve şekil bozuklukları meydana gelebilir ve potansiyel olarak amputasyona yol açabilir. Bu komplikasyonları önlemek için düzenli ayak bakımı ve kontrolleri çok önemlidir.
7. Diş sorunları :Diyabet ağız sağlığını da etkileyebilir. Diyabetli kişilerde diş eti hastalığı, diş çürüğü ve diğer ağız sorunlarının ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
8. Gecikmiş yara iyileşmesi :Diyabetle ilişkili bozulmuş dolaşım ve sinir fonksiyonu iyileşme sürecini geciktirebilir, bu da vücudun yaralanmaları ve yaraları onarmasını daha zor hale getirebilir.
9. Erektil disfonksiyon :Diyabet kan akışını ve sinir fonksiyonlarını etkileyerek erkeklerde sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
10. Gebelikte preeklampsi :Diyabetli ve hamile kalan kadınlarda, yüksek tansiyon ve idrarda protein bulunmasıyla kendini gösteren, hamileliğe özgü bir durum olan preeklampsi riski artar.
11. Hipoglisemi :Tedavi edilmeyen diyabet aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin çok düşmesine neden olan hipoglisemi ataklarıyla da sonuçlanabilir. Şiddetli hipoglisemi nöbetlere, bilinç kaybına ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.
Bu komplikasyonları önlemek veya yönetmek için diyabetli bireylerin ilaç tedavisi, gerekirse insülin, yaşam tarzı değişiklikleri ve kan şekeri seviyelerinin düzenli olarak izlenmesi dahil olmak üzere uygun tedaviyi alması önemlidir.