Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri veya hiperglisemi ile karakterizedir. Bu, vücut ya yeterli insülin yapmadığında ya da insülini düzgün kullanmadığında ortaya çıkar. İnsülin, glikozun veya şekerin enerji için kandan hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur.
Kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda vücuttaki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. Bu hasar aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlara yol açabilir:
* Kardiyovasküler hastalık: Diyabet kalp hastalığı, felç ve periferik arter hastalığı riskini artırır.
* Böbrek hastalığı: Diyabet böbreklere zarar vererek böbrek yetmezliğine yol açabilir.
* Nöropati: Diyabet sinirlere zarar vererek ellerde, ayaklarda ve bacaklarda ağrıya, uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olabilir.
* Retinopati: Diyabet retinadaki kan damarlarına zarar vererek körlüğe yol açabilir.
* Ayak problemleri: Diyabet ayaklarda sinir hasarına ve zayıf kan dolaşımına neden olarak enfeksiyonlara, ülserlere ve ampütasyonlara yol açabilir.
2. Hipoglisemi
Hipoglisemi veya düşük kan şekeri diyabetin başka bir potansiyel komplikasyonudur. Bu, genellikle çok fazla insülin almanın veya yeterince yememenin bir sonucu olarak kan şekeri seviyesi çok düştüğünde meydana gelir.
Hipogliseminin belirtileri şunlardır:
* Sallama
* Terleme
* Açlık
* Baş dönmesi
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Nöbetler
* Koma
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen şekerli bir şeyler yemeniz veya içmeniz önemlidir. Belirtileriniz düzelmezse tıbbi yardım almalısınız.
3. Diyabetik ketoasidoz (DKA)
DKA, vücudun enerji için glikozu kullanmaya yetecek kadar insülini olmadığında ortaya çıkan ciddi bir diyabet komplikasyonudur. Bu, vücudun enerji için yağ ve kasları parçalamasına ve keton üretmesine neden olur. Ketonlar asidiktir ve kanda birikerek DKA'ya yol açabilir.
DKA'nın belirtileri şunları içerir:
* Yüksek kan şekeri seviyeleri
* İdrarda ketonlar
* Bulantı ve kusma
* Karın ağrısı
* Nefes darlığı
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Koma
DKA tıbbi bir acil durumdur ve acil tedavi gerektirir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız.
4. Hiperosmolar hiperglisemik nonketotik sendrom (HHNKS)
HHNKS, kan şekeri seviyesinin çok yüksek olduğu ancak idrarda keton bulunmadığı durumlarda ortaya çıkan, diyabetin bir başka ciddi komplikasyonudur. Bu durum genellikle yaşlı veya başka tıbbi rahatsızlıkları olan tip 2 diyabetli kişilerde görülür.
HHNKS'nin belirtileri şunları içerir:
* Kan şekerinin yüksek olması
* Dehidrasyon
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Nöbetler
* Koma
HHNKS tıbbi bir acil durumdur ve acil tedavi gerektirir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız.