1. Stres: Stres adet döngüsünü etkileyebilir. Stres altında olduğunuzda vücudunuz daha yüksek düzeyde stres hormonu kortizol üretir. Kortizol, adet döngüsünü kontrol eden iki hormon olan östrojen ve progesteron üretimine müdahale edebilir.
2. Düşük vücut ağırlığı: Düşük vücut ağırlığı da adet gecikmesine neden olabilir. Düşük kilolu olduğunuzda, vücudunuz adet dönemi için gerekli olan östrojen ve progesteronu üretmeye yetecek kadar yağa sahip değildir.
3. Polikistik over sendromu (PCOS): PKOS, düzensiz adet dönemlerine, kilo alımına ve sivilceye neden olabilen hormonal bir hastalıktır. PKOS kadınlarda kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir.
4. Tiroid sorunları: Hipotiroidizm (az çalışan tiroid) veya hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi tiroid sorunları da düzensiz adet dönemlerine neden olabilir.
5. Hamilelik: İki kez negatif gebelik testi yaptırmış olsanız bile hamile kalmanız mümkündür. Hamilelik testleri bazen, özellikle de çok erken yapılırsa, hatalı sonuç verebilir. Regl döneminizi kaçırmaya devam ederseniz, hamile olup olmadığınızı doğrulamak için bir kan testi yaptırmak üzere doktorunuza başvurmalısınız.
Adetinizin gecikmesi konusunda endişeleriniz varsa, değerlendirme için doktorunuza görünmeniz önemlidir. Doktorunuz adet gecikmenizin nedenini belirleyebilir ve en iyi tedaviyi önerebilir.