Lenfositler, spesifik patojenleri tanımaktan ve bunlara yanıt vermekten sorumlu olan adaptif bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Adaptif bağışıklık sisteminin yeni bir patojene yanıt vermesi zaman alır, bu nedenle genellikle birinci basamak savunmada yer almaz. Bununla birlikte, edinsel bağışıklık sistemi bir kez etkinleştirildiğinde, lenfositler enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve uzun süreli bağışıklık sağlamak için gereklidir.
İki ana lenfosit türü vardır:B hücreleri ve T hücreleri. B hücreleri, spesifik patojenlere bağlanabilen ve bunları nötralize edebilen proteinler olan antikorlar üretir. T hücreleri, enfekte olmuş hücreleri öldürmeye ve bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olur.
Lenfositler, lenf düğümleri, dalak ve Peyer plakları dahil olmak üzere çeşitli lenfoid dokularda bulunur. Bu dokular, patojenlerin filtrelenmesine ve bağışıklık tepkisinin oluşturulmasına yardımcı olmak için vücudun her yerinde stratejik olarak konumlandırılmıştır.
Adaptif bağışıklık sistemi, vücudu bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler dahil olmak üzere çok çeşitli enfeksiyonlara karşı korumak için gereklidir. Lenfositler olmasaydı vücut bu enfeksiyonlara karşı çok daha duyarlı olurdu.