1. Hamilelik :Korunmasız cinsel ilişki yaşadıysanız hamilelik olasılığı vardır. Ağrıyan meme uçları, baş ağrıları ve adet krampları hamileliğin erken belirtileri olabilir. Hamile olup olmadığınızı doğrulamak için hamilelik testi yapmanız önerilir.
2. Hormonal Dengesizlik :Hormonal dengesizlikler adetinizin gecikmesine neden olabilir. Polikistik Over Sendromu (PCOS), tiroid sorunları veya yüksek düzeyde stres gibi durumlar adet döngünüzü bozabilir, adet gecikmesine ve baş ağrısı ve göğüs hassasiyeti gibi diğer semptomlara yol açabilir.
3. İlaçlar veya Doğum Kontrolü :Bazı ilaçlar ve hormonal kontraseptifler adet döngünüzü etkileyebilir ve adetinizin gecikmesine neden olabilir. Yeni bir ilaca başladıysanız veya doğum kontrol yönteminizi değiştirdiyseniz adet gecikmenizin nedeni bu olabilir.
4. Perimenopoz :40'lı yaşların sonlarında veya 50'li yaşların başındaysanız menopoz öncesi geçiş dönemi olan perimenopoza giriyor olabilirsiniz. Bu süre zarfında hormon seviyeleriniz dalgalanır ve adet gecikmesi de dahil olmak üzere düzensiz adet döngüsüne neden olabilir.
5. Stres :Kronik stres hormon seviyenizi etkileyebilir ve adet gecikmesine neden olabilir. Son zamanlarda çok fazla stres yaşıyorsanız adetinizin gecikmesinin nedeni bu olabilir.
Herkesin adet döngüsünün farklı olduğunu ve ara sıra adet gecikmelerinin yaşanabileceğini unutmamak önemlidir. Ancak endişeleniyorsanız veya belirtileriniz devam ediyorsa, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak ve uygun tedaviyi almak için bir doktora danışmanız önerilir.