1. Sindirim: Mide, yiyecekleri parçalayan ve proteinlerin sindirimini başlatan hidroklorik asit ve pepsin gibi enzimler içeren mide sıvılarını salgılar. Mide aynı zamanda yiyeceği fiziksel olarak daha küçük parçalara ayırarak çalkalar.
2. Soğurma: Mide astarı su, elektrolitler ve bazı ilaçlar gibi belirli besin maddelerini emen özel hücreler içerir.
3. Gıda alımının düzenlenmesi: Mide, açlık ve tokluk sinyali veren ghrelin ve leptin gibi hormonları üreterek gıda alımının düzenlenmesine yardımcı olur.
4. Depolama: Mide, yiyecekler için geçici bir depolama rezervuarı görevi görerek ince bağırsağa kademeli olarak salınmasını sağlar.
Mide olmadan kişi, yiyecekleri gerektiği gibi sindiremez, temel besin maddelerini ememez ve iştahını düzenleyemez. Bu, ciddi yetersiz beslenmeye, kilo kaybına ve sonunda ölüme yol açacaktır.
Mide kanseri gibi bazı tıbbi durumlar midenin bir kısmının veya tamamının alınmasını gerektirebilirken, bu kişiler tipik olarak sindirim sistemini yeniden yapılandırmak için cerrahi prosedürlere tabi tutulur veya mide yokluğunu yönetmek için özel tıbbi bakım alırlar. Ancak midesiz yaşamak, uzun süreli hayatta kalmayla bağdaşmaz.