|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | karaciğer Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Karaciğerde t4'ün t3'e dönüşümü?

Tiroksin (T4 Tiroid bezinin ana salgı ürünü olan 3,5,3'-triiyodotironin (T3) aktif formuna dönüştürülür. ), periferik dokularda, özellikle karaciğer ve böbreklerde, deiyodinasyon olarak bilinen bir süreç yoluyla . Deiyodinasyon, T3'ü oluşturmak için T4'ün dış halkasından bir iyot atomunun çıkarılmasını içerir.

Karaciğerde, T4'ün T3'e deiyodinasyonu esas olarak tip 2 deiyodinaz enziminin aktivitesi yoluyla gerçekleşir. (D2 ), esas olarak karaciğer hücrelerinin endoplazmik retikulumunda bulunur. D2, T4'ün dış halkasının 5' pozisyonundaki iyot atomunun uzaklaştırılmasını katalize eder.

İşte sürece ilişkin bir genel bakış:

1. Alım: T4 kan dolaşımından karaciğer hücrelerine alınır.

2. Bağlama: Karaciğer hücrelerinin içinde T4, tiroksin bağlayıcı globulin (TBG) ve transtiretin gibi spesifik taşıma proteinlerine bağlanır ve bunlar onu hücre içinde stabilize etmeye ve taşımaya yardımcı olur.

3. Deiyodinasyon: Endoplazmik retikulumda bulunan D2 enzimi, iyot atomunun T4'ün dış halkasının 5' pozisyonundan uzaklaştırılmasını ve onu T3'e dönüştürmesini katalize eder.

4. Sürüm: Yeni oluşan T3, karaciğer hücrelerinden kan dolaşımına salınır ve burada biyolojik etkilerini vücuttaki hedef dokular üzerinde gösterebilir.

Karaciğerde T4'ün T3'e dönüşümü, vücuttaki genel tiroid hormonu aktivitesinin ve metabolizmasının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar.

D2'ye ek olarak, tiroid hormonlarının metabolizmasında rol oynayan tip 1 deiyodinaz (D1) ve tip 3 deiyodinaz (D3) gibi başka deiyodinaz enzimleri de vardır, ancak bunların karaciğerdeki varlığı ve aktivitesi D2'ye kıyasla nispeten daha az önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır