Öncelikle kronik yetersiz beslenme, şiddetli anemi ve uzun süreli açlık gibi kilo kaybına neden olan durumlar nedeniyle hepatotoz meydana gelebilir. Bu durumlarda vücut yağ ve dokularının kaybı, karaciğerin desteğini ve tutunmasını etkileyerek normal konumundan aşağı inmesine neden olur.
İkincisi, hepatotoz, özellikle üçüncü trimesterde hamilelikle ilişkilendirilebilir. Büyüyen rahim, karaciğer de dahil olmak üzere karın organlarına baskı uygulayarak onu aşağı doğru iter. Bu genellikle doğumdan sonra düzelen geçici bir durumdur.
Hepatoptoz ayrıca bazı tıbbi bozukluklardan da kaynaklanabilir. Örneğin siroz ve hepatik fibrozis gibi kronik karaciğer hastalıkları karaciğer boyutunda azalmaya yol açarak karın boşluğu içindeki konumunun azalmasına neden olabilir. Ek olarak, karaciğeri yerinde tutan askı bağlarının zayıflaması veya hasar görmesinin yanı sıra diyafragma felci veya evantrasyon gibi durumlar da hepatotoza katkıda bulunabilir.
Bazı durumlarda hepatotoz herhangi bir belirtiye veya önemli sağlık sorunlarına neden olmayabilir. Ancak durum ciddiyse üst karın bölgesinde rahatsızlık veya ağrıya, hazımsızlığa, mide bulantısına ve dolgunluk hissine yol açabilir. Bu tür belirtilerle karşılaşırsanız altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora danışmanız önemlidir.