- Besinlerin metabolizması: Karaciğer karbonhidratların, proteinlerin ve yağların metabolizmasında merkezi bir rol oynar. Besinleri vücut tarafından enerji için kullanılabilecek veya daha sonra kullanılmak üzere depolanabilecek formlara dönüştürür.
- Besinlerin depolanması: Karaciğer, vücudun enerjiye ihtiyacı olduğunda glikoza parçalanabilen fazla glikozu glikojen olarak depolar. Karaciğer ayrıca vitaminleri, mineralleri ve demiri de depolar.
- Zararlı maddelerin detoksifikasyonu: Karaciğer alkol, uyuşturucu ve metabolik atık ürünler gibi toksinleri kandan uzaklaştırır. Bu toksinler daha sonra ya vücuttan atılır ya da daha az zararlı formlara dönüştürülür.
- Safra üretimi: Karaciğer, yağların sindirilmesine yardımcı olan bir sıvı olan safrayı üretir. Safra safra kesesinde depolanır ve gerektiğinde ince bağırsağa salınır.
- Kan pıhtılaşmasının düzenlenmesi: Karaciğer kanın pıhtılaşması için gerekli olan proteinleri üretir. Bu proteinler, bir kan damarı yaralandığında kanamayı önlemeye yardımcı olur.
- Dokunulmazlık: Karaciğer, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan proteinler üreterek bağışıklık sisteminde rol oynar.