1. Artan mesane kanseri riski :Sigara içmek mesane kanseri gelişimi için birincil risk faktörüdür. Tütün dumanında bulunan kanserojenler mesane zarındaki hücrelere zarar verebilir ve sigara içenlerin mesane kanserine yakalanma olasılığının sigara içmeyenlere göre 4 ila 6 kat daha fazla olmasına neden olabilir.
2. Mesane tahrişi :Sigara içmek mesane astarında tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bu, sık idrara çıkma, aciliyet ve alt karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık gibi semptomlara yol açabilir.
3. Aşırı aktif mesane :Sigara içmek, sık, acil idrara çıkma ve idrar kaçırmayla karakterize bir durum olan aşırı aktif mesaneyi (OAB) şiddetlendirebilir. Sigaradaki kimyasallar mesane kaslarını uyararak kasların olması gerekenden daha sık kasılmasına neden olabilir.
4. Bozulmuş mesane fonksiyonu :Sigara içmek mesane fonksiyonunu kontrol eden sinirlere zarar verebilir. Bu durum idrar kaçırma, mesanenin tamamen boşaltılmasında zorluk (tutulması) ve mesanede kalan idrarın artması gibi sorunlara yol açabilir.
5. Yara iyileşmesinin gecikmesi :Sigara içmek aynı zamanda yaraların iyileşmesini ve mesane ameliyatları dahil cerrahi prosedürleri de geciktirebilir. Bu, mesane ile ilgili ameliyatlardan sonra komplikasyon riskini artırabilir.
6. Erektil disfonksiyon (erkeklerde) :Sigara içmek erektil disfonksiyon (ED) için bilinen bir risk faktörüdür. Sigara içmek, ereksiyonun sağlanması ve sürdürülmesinde rol oynayan kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir. ED ayrıca aşırı aktif mesanenin semptomlarını da kötüleştirebilir.
7. Hamilelik komplikasyonları :Kadınlarda hamilelik sırasında sigara içmek idrar yolu enfeksiyonları (İYE) ve mesaneyi etkileyen diğer komplikasyon riskini artırabilir.
Sigara içenlerin, sigaranın mesane sağlığı ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olması önemlidir. Sigarayı bırakmak, mesane ve idrar sistemiyle ilgili riskler de dahil olmak üzere, sigarayla ilişkili riskleri azaltmanın en etkili yollarından biridir.