- Sitokinler:Bunlar bağışıklık tepkisini düzenleyen küçük proteinlerdir. Makrofajların salgıladığı sitokinlerin bazıları arasında interlökin-1 (IL-1), interlökin-6 (IL-6) ve tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-alfa) bulunur.
- Kemokinler:Bunlar diğer bağışıklık hücrelerini enfeksiyon veya yaralanma bölgesine çeken küçük proteinlerdir. Makrofajların salgıladığı kemokinlerin bazıları arasında monosit kemotaktik protein-1 (MCP-1) ve makrofaj inflamatuar protein-1 alfa (MIP-1alfa) yer alır.
- Reaktif oksijen türleri (ROS):Oksijen içeren ve oldukça reaktif olan moleküllerdir. ROS bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürebilir ancak aynı zamanda konakçı dokulara da zarar verebilir. Makrofajların salgıladığı ROS'ların bazıları arasında hidrojen peroksit (H2O2), süperoksit (O2-) ve hidroksil radikali (OH-) bulunur.
- Reaktif nitrojen türleri (RNS):Azot içeren ve oldukça reaktif olan moleküllerdir. RNS bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürebilir ancak aynı zamanda konakçı dokulara da zarar verebilir. Makrofajların salgıladığı RNS'lerden bazıları nitrik oksit (NO) ve peroksinitrit (ONOO-) içerir.
- Enzimler:Makrofajlar, proteazlar, lipazlar ve glikosidazlar dahil olmak üzere çeşitli enzimler salgılar. Bu enzimler makrofajların yabancı maddeleri parçalamasına ve sindirmesine yardımcı olur.
- Büyüme faktörleri:Bunlar diğer hücrelerin büyümesini ve farklılaşmasını uyaran proteinlerdir. Makrofajların salgıladığı büyüme faktörlerinden bazıları arasında trombosit kaynaklı büyüme faktörü (PDGF) ve dönüştürücü büyüme faktörü-beta (TGF-beta) yer alır.