|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | diyet Beslenme | beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Bir Sitrik Asit Döngüsü Nedir

?Sitrik asit döngüsü , hücresel solunum adlı iki aşamalı sürecinilk aşamasıdır . Ayrıca Krebs Döngüsü olarak , daha yaygın olaraktrikarboksilik asit döngüsü (TCA ) olarak bilinen ve . Hücresel solunum glikoz ATP ( adenosin trifosfat ) ya da kimyasal enerjiye yararlı bir şekilde dönüştürülmüştür edildiği bir süreçtir. Gerçekler

Hücresel solunum genellikle iki aşamaya ayrılır karmaşık bir biyolojik ve kimyasal bir işlemdir . Süreç glükoz ve oksijen ile başlar ve karbon dioksit , su ve serbest enerji oluşturur. Serbest enerjisi daha sonra teachersdomain.org göre , yakalanan ve ATP olarak depolanır.
Giriş

Glikoz oksijen altı atomundan oluşan basit bir şeker molekülüdür , karbon ve hidrojen atomu içeren altı 12 atomuna sahiptir. Yaşayan organizmalarkaraciğer tarafından glikoza ayrılabilir gıda ( kompleks karbonhidratlar ) tüketir . Karaciğer teachersdomain.org göre glikoza molekülleri dönüştürür. Daha sonra hücreler (kapiler duvarlardan ) kan glikoz elde edilebilir. Glikoz , bir hücreniniçini ulaştığında, mitokondri (sitrik asit döngüsü yer aldığıorganeller ) tarafından emilir .
Tarihçe

sitrik asit döngüsü mitokondrilerde gerçekleşmektedir kimyasal reaksiyonları katalize enzim dizisidir. 1937 yılında , hücresel solunum bu ilk aşama birinci adından Krebs Döngüsü ( resmenSvent - Györgyi Krebs Döngüsü olarak anılacaktır ) Albert Szent - Györgyi ve Hans Krebs tarafından tespit edilmiştir . Szent - Györgyi bir biyolojik yanma işleminin buluşları için 1937 yılındaNobel Ödülü'ne layık görüldü ve Krebssitrik asit döngüsününkeşfi için 1953 yılındaNobel Ödülü'ne layık görüldü .
Fonksiyon

sitrik asit döngüsü

ccbcmd.edu at " sitrik asit ( Krebs ) döngü " göre ,elektron taşıma zinciri protonları ve elektronları bağış bazı bileşikler alır . Elektron taşıma zinciri daha sonra oksidatif fosforilasyonsürecinde ATP üretir . Ayrıca, Krebs döngüsü, ayrıca alt-tabaka fosforilasyon sürecinde 2 ATP üretir. Ön-madde metabolitlerin kaynağı sayesinde, sitrik asit döngüsü da hücre yoluyla karbon akışında önemli bir rol oynar . Genel olarak , sekiz ayrı aşamada ( her biri benzersiz bir enzim tarafından katalize edilir ) oluşur .
Sitrik asit döngüsü zaman koenzim A başlar

Özellikleri 4 - C bileşiği, oksaloasetat olan 2 - C- asetil grubunu aktarır. Bu adım, bir 6 - karbon molekülü sitrat ile sonuçlanır. Adım 2'de,sitrat ccbcmd.edu göre , (molekülünün bir izometrik formu) izositrat oluşturmak için yeniden düzenlenmiştir. Adım 3'te, izositrat oksitlenir ve bir karbon dioksit molekülü kaldırılır. Kaldırma alfa-ketoglutarat adı verilen bir 5 - karbon molekülü üretir. Aşama 4'te , alfa- ketoglutarat, oksitlenir karbon dioksit molekülleri çıkarılır ve koenzim A süksinil- CoA ( 4 - C- bileşik) oluşturmak üzere ilave edilir. Sitrik asit döngüsünün aşama 5'te, süksinat CoA üretmek için süksinil -CoA kaldırılır. Enerji serbest bırakılır ve GTP ( guanosin trifosfat ) yapmak için ve buna bağlı olarak , ATP yapmak için kullanılır . Aşama 6'da, süksinat furmarat oluşturmak için oksitlenir ve , 7. adımda , su malat oluşturmak üzere furmarat eklenir. Adım 8'de, malat oksaloasetat ( sitrik asit döngüsünün başlangıç ​​bileşiği) üretilmesi için oksitlenir .

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]