Dış nedenler:
* Diş çürüğü: Bakteriler dişlerinizin minesine zarar verdiğinde, alttaki küçük tüpler içeren gözenekli bir malzeme olan dentini açığa çıkarabilir. Bu tübüller doğrudan dişinizin sinir merkezine gider ve dişlerinizi sıcak, soğuk, tatlı veya ekşi yiyecek ve içeceklere karşı oldukça hassas hale getirir.
* Diş eti çekilmesi: Yaşlandıkça diş etleriniz çekilebilir ve dişlerinizin kökleri açığa çıkabilir. Dişlerinizin kökleri emaye ile kaplı değildir, bu nedenle uyaranlara dişlerinizin kronlarından daha duyarlıdırlar.
* Kötü ağız hijyeni: Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız dişlerinizde plak ve tartar birikebilir. Bu birikim diş etlerinizi tahriş edebilir ve onların çekilmesine neden olarak dişlerinizin köklerinin açığa çıkmasına neden olabilir.
* Dişlerinizi gıcırdatmak (bruksizm): Dişlerinizi gıcırdatmak dişlerinizin minesini aşındırarak onları daha hassas hale getirebilir.
Dahili nedenler:
* Dişçilik işleri: Dolgu, kaplama ve kök kanalları gibi diş prosedürleri dişinizin özünü tahriş ederek hassasiyete neden olabilir.
* Bazı ilaçlar: Antidepresanlar ve antihistaminikler gibi bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir ve bu da diş hassasiyetinin artmasına neden olabilir.
* Tıbbi açıdan riskli: Diyabet veya otoimmün bozukluk gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin diş hassasiyeti yaşama olasılığı daha yüksek olabilir.
Diş hekiminiz, diş hassasiyetini gidermenin en iyi yolunun ne olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Diş hassasiyetinin önlenmesi:
Diş hassasiyetini önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
* Dişlerinizi günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçası ve hassas dişlere yönelik diş macunu ile fırçalamak.
* Günde bir kez dişlerinizi diş ipi ile temizleyin.
*Şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak.
*Bol su içmek.
* Kontroller ve temizlik için diş hekiminize düzenli olarak görünmek.
* Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız gece koruyucusu kullanın.