Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanserdir. Sekiz kişiden biri yaşamı boyunca meme kanseri tanısı alacaktır.
Kendi kendine meme muayenesi (BSE), kadınların göğüslerindeki değişiklikleri tespit etmelerine yardımcı olan bir araçtır. Her ne kadar mamografi meme kanserini tespit etmenin en kesin yolu olsa da, düzenli bir KKMM, göğüslerinizdeki değişiklikleri veya anormallikleri belirlemenize yardımcı olabilir ve bunu doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Kendi kendime meme muayenesini ne sıklıkla yapmalıyım?
Amerikan Kanser Derneği, kadınların 20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi yapmaya başlamasını önermektedir. Meme kanseri açısından yüksek risk altındaysanız, doktorunuz KKMM'ye daha erken veya daha sık başlamanızı önerebilir.
Kendi kendine meme muayenesini ne zaman ve ne sıklıkta yapmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun.
Kendi kendime meme muayenesini nasıl yaparım?
Uzanarak başlayın. Bu, meme dokunuzun eşit şekilde yayılmasına yardımcı olacak ve herhangi bir değişikliği hissetmenizi kolaylaştıracaktır.
Göğüslerinizi hissetmek için parmaklarınızın iç yüzeylerini kullanın. Sert ama hafif bir baskı kullanın. Parmaklarınızı göğsünüzün dış kısmından başlayıp içeriye doğru dairesel hareketlerle hareket ettirin.
Meme uçlarınızın etrafındaki alan ve kollarınızın altındaki alan da dahil olmak üzere tüm meme dokunuzu hissettiğinizden emin olun. Her iki memeyi de hissetmeyi unutmayın.
İşiniz bittiğinde dik oturun ve aynanın karşısında göğüslerinizi inceleyin. Göğüslerinizin boyutunda, şeklinde veya görünümünde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın.
Kendi kendine meme muayenesi sırasında nelere dikkat etmeliyim?
Kendi kendine meme muayenesi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
* Memenizde veya koltuk altınızda yeni bir şişlik veya kitle
*Memenizin büyüklüğünde, şeklinde veya görünümünde değişiklik
*Meme ucunuzdan anne sütü olmayan akıntı
Göğsünüzün derisinde çukurlaşma, büzülme veya kızarıklık gibi değişiklikler
Göğsünüzde veya koltuk altınızda ağrı veya hassasiyet
Bu değişikliklerden herhangi birini bulursanız hemen doktorunuzla konuşun.
Doktorunuzla konuşmaktan korkmayın
Kendi kendine meme muayenesi veya meme kanseri hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, KKMM'yi ne sıklıkta yapmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir ve herhangi bir rahatsızlığı hafifletmek için aklınıza takılan soruları yanıtlayabilir.