|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | Kalça Protezi Ameliyatı
Sağlığı ve Hastalıkları

Omuz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omuz artroplastisi olarak da bilinen omuz protezi ameliyatı, hasar görmüş veya hastalıklı omuz ekleminin yapay bir implantla değiştirildiği bir işlemdir. Omuz protezi ameliyatının amacı ağrıyı hafifletmek, eklem fonksiyonunu iyileştirmek ve hareketliliği yeniden sağlamaktır.

Ameliyat Öncesi Bakım

Ameliyattan önce doktorunuz genel sağlığınızı değerlendirecek ve işlemin risklerini ve faydalarını tartışacaktır. Kan testleri, elektrokardiyogram (EKG) ve röntgen gibi bazı testlerden geçmeniz istenebilir. Komplikasyon riskini azaltmak için ameliyattan önce sigara ve alkol almayı bırakmanız da önerilebilir.

Omuz Protezi Ameliyatı Türleri

Eklemdeki hasarın derecesine bağlı olarak çeşitli omuz protezi ameliyatı türleri vardır. Bunlar şunları içerir:

1. Total Omuz Artroplastisi (TSA) :TSA'da top (humerus başı) ve yuva (glenoid) dahil olmak üzere omuz ekleminin tamamı değiştirilir.

2. Kısmi Omuz Artroplastisi :Kısmi omuz artroplastisinde eklemin sadece hasarlı kısmı değiştirilir. Örneğin, yalnızca bilya hasar görmüşse, yuva sağlam kalacak şekilde yalnızca bilya değiştirilecektir.

3. Ters Total Omuz Artroplastisi (rTSA) :Bu tip ameliyat ciddi rotator manşet hasarı olan hastalarda kullanılır. RTSA'da top ve yuva ters çevrilir, böylece top kürek kemiğine, yuva ise üst kol kemiğine bağlanır.

Cerrahi Prosedür

Omuz protezi ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır. İşlem sırasında cerrah omuz eklemi üzerinden bir kesi yapacak ve eklemin hasarlı kısımlarını çıkaracaktır. Daha sonra yapay implant yerleştirilir ve yerine sabitlenir. Kesi daha sonra dikişlerle veya zımbalarla kapatılır.

Ameliyat Sonrası Bakım

Ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon açısından yakından izleneceksiniz. Rahatsızlığı gidermek için size ağrı kesici ilaç verilebilir. Ayrıca omzunuzdaki hareketliliği ve gücü yeniden kazanmanıza yardımcı olacak fizik tedaviye de gireceksiniz.

Kurtarma

Omuz protezi ameliyatından iyileşme süresi, hastaya bağlı olarak değişir. Çoğu insan birkaç ay içinde normal faaliyetlerine dönebilir. Ancak mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için iyileşme döneminde doktorunuzun talimatlarını dikkatle takip etmeniz önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com