Yenilenme Hasar görmüş dokunun aynı türden yeni dokuyla değiştirilmesi işlemidir. Bu süreç, farklı türde yeni hücrelere yol açabilen özel hücreler olan kök hücrelerin veya progenitör hücrelerin çoğalmasını ve farklılaşmasını içerir. Rejenerasyon tipik olarak hızlı ve eksiksiz bir süreçtir ve normal doku yapısı ve fonksiyonunun restorasyonuyla sonuçlanır.
Fibroz Yara izi olarak da bilinen yara izi, hasarlı dokunun, fibröz bağ dokusu olarak da adlandırılan yara dokusuyla değiştirildiği süreçtir. Bu süreç, skar dokusunun ana bileşenini oluşturan bir protein olan kolajen üreten hücreler olan fibroblastların çoğalmasını içerir. Fibrozis tipik olarak rejenerasyondan daha yavaş ve daha az tamamlanmış bir süreçtir ve normal doku yapısını ve işlevini tam olarak geri getiremeyen skar dokusunun oluşmasıyla sonuçlanır.
Bazı durumlarda aynı dokuda rejenerasyon ve fibroz aynı anda veya ardışık olarak meydana gelebilir. Bu iki süreç arasındaki denge, doku onarımının nihai sonucunu belirler ve yaralanmanın ciddiyeti, ilgili dokunun türü ve bireyin genel sağlığı ve iyileşme kapasitesi gibi bir dizi faktörden etkilenebilir.