Temel olarak üç tür solunum vardır:
- Aerobik solunum
- Anaerobik solunum
- Hücresel solunum
Aerobik solunum:
Bu tür solunum oksijen varlığında gerçekleşir. Bu daha verimli bir işlemdir ve glikoz molekülü başına yaklaşık 38 ATP (Adenosin Trifosfat) olan önemli miktarda enerji üretir. Aşağıda aerobik solunumun bazı örnekleri verilmiştir:
1. İnsanlar ve Hayvanlar :İnsanlar ve diğer memelilerin yanı sıra omurgalıların çoğu ve bazı omurgasızlar aerobik solunum gerçekleştirir. Oksijen akciğerlere çekilir, burada kan dolaşımına karışır ve vücuttaki hücrelere taşınır. Besinlerdeki glikoz, hücrelerin mitokondrilerinde oksijen varlığında parçalanarak ATP formunda enerji açığa çıkar.
2. Bitkiler :Fotosentez sırasında bitkiler yan ürün olarak oksijen üretir. Bu oksijen bitkinin yapraklarından yayılır ve bir kısmı bitki hücrelerinde aerobik solunum için kullanılır.
3. Mantarlar :Mayalar gibi bazı mantarlar yeterli oksijen mevcut olduğunda aerobik solunum yaparlar. Oksijen varlığında enerji üretmek için glikozu parçalarlar.
4. Bakteriler :Bacillus ve Pseudomonas gibi bazı bakteriler aerobiktir ve solunum için oksijene ihtiyaç duyarlar.
Anaerobik solunum :
Oksijen yokluğunda anaerobik solunum meydana gelir. Aerobik solunumla karşılaştırıldığında daha az ATP molekülü üretir ve glikoz molekülü başına yalnızca 2 ATP üretir. Anaerobik solunum örnekleri şunları içerir:
1. İnsanlar ve Hayvanlar (hücresel solunumun anaerobik aşaması) :Vücut, sprint gibi yoğun fiziksel aktivite sırasında yeterli oksijen alamayınca geçici olarak anaerobik solunuma geçer. Glikoz oksijen kullanılmadan parçalanır, glikoz molekülü başına 2 ATP üretilir ve bunun sonucunda yan ürün olarak laktik asit oluşur.
2. Mayalar ve Bakteriler :Mayalar gibi bazı mikroorganizmalar oksijenin yokluğunda anaerobik solunum yaparlar. Fermantasyon olarak bilinen bir işlem olan glikozu etanol ve karbondioksite dönüştürürler.
3. Bazı Parazitler :İnsan sindirim sistemi gibi oksijenden yoksun ortamlarda yaşayan bazı parazit organizmalar anaerobik solunum gerçekleştirir.
4. Bazı Bitkiler :Su basmış pirinç bitkilerinin kökleri gibi bazı bitkiler, suyla dolu topraklarda düşük oksijen koşullarını tolere etmek için anaerobik solunum yapabilir.
Hücresel solunum :
Bu terim, hücrelerin gıdayı kullanılabilir enerjiye dönüştürdüğü metabolik süreçlere atıfta bulunarak, hem aerobik solunumu (oksijen varlığında) hem de anaerobik solunumu (oksijen yokluğunda) topluca kapsar. İster aerobik ister anaerobik olsun tüm canlı hücreler, hayatta kalmalarını sağlayacak enerjiyi üretmek için hücresel solunuma uğrar.