*Akantozun nedenleri:*
- Kronik inflamasyon: Akantozis, ciltteki kronik inflamasyona yanıt olarak ortaya çıkabilir. Egzama, sedef hastalığı veya liken planus gibi inflamatuar süreçler, dikenli hücre tabakasının çoğalmasına ve kalınlaşmasına neden olabilir.
- Hiperproliferatif bozukluklar: Cilt hücrelerinin anormal büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen bazı cilt bozuklukları akantoza neden olabilir. Örnekler arasında aktinik keratoz, seboreik keratoz ve belirli cilt kanseri türleri bulunur.
- Viral enfeksiyonlar: İnsan papilloma virüsü (HPV) ve molluscum contagiosum gibi viral enfeksiyonlar, cilt üzerindeki patolojik etkilerinin bir parçası olarak akantoza neden olabilir.
- İlaç yan etkileri: Bazı kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak akantoza neden olabilir.
- Genetik bozukluklar: Darier hastalığı ve Hailey-Hailey hastalığı gibi nadir genetik bozukluklar, birincil özellik olarak akantoz ile karakterize edilir.
Mikroskobik bulgular :
Akantoz, deri biyopsisinde mikroskop altında incelendiğinde dikenli hücre tabakasının kalınlaşması olarak ortaya çıkar. Şunlarla karakterize edilir:
- Hücre katmanlarının sayısı artırıldı: Dikenli hücre tabakasının normal cilde kıyasla daha fazla hücre katmanına sahip olduğu görülmektedir.
- Uzatılmış ağ çıkıntıları: Rete çıkıntıları, epidermisin alttaki dermise doğru aşağı doğru çıkıntılarıdır. Akantozda uzar ve kalınlaşırlar.
- Hücresel değişiklikler: Dikenli hücrelerde hücrelerarası bağlantılarda artış, nükleollerde belirginleşme ve bazen de akantozun altında yatan nedene bağlı olarak hücresel atipi görülebilir.
Tedavi:
Akantozisin tedavisi altta yatan nedene ve ilişkili olduğu spesifik cilt durumuna bağlıdır. Birincil hastalığın veya durumun yönetilmesi genellikle akantozda iyileşmeye yol açar. Tedavi yaklaşımları, topikal veya sistemik ilaçları, gerekirse cerrahi müdahaleleri veya katkıda bulunan faktörleri ele almak için yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.