1. İlk Üç Ay :İlk üç aylık dönemde düşük yapma riskini artırabilecek faaliyetlerden kaçınmak önemlidir. Buna temas sporları gibi yüksek etkili aktiviteler ve ani yön değişiklikleri veya sarsıcı hareketler içeren aktiviteler dahildir. Rahat bir tempoda yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek gibi orta yoğunluktaki aerobik egzersizler genellikle güvenlidir.
2. İkinci Trimester :İkinci üç aylık dönem genellikle hamilelik sırasında egzersiz yapmak için en güvenli zaman olarak kabul edilir. Hızlı yürüyüş, yüzme, doğum öncesi yoga ve düşük etkili aerobik gibi orta yoğunluktaki egzersizlerin çoğu genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, uzun süre sırt üstü yatmayı gerektiren aktivitelerden kaçının; çünkü bu, vena kava (kanı vücudun alt kısmından kalbe geri taşıyan büyük bir damar) üzerinde baskı oluşturabilir ve fetüse giden kan akışını azaltabilir.
3. Üçüncü Trimester :Hamileliğiniz ilerledikçe ağırlık merkeziniz kayar, eklemleriniz ve bağlarınız gevşer, bu da sizi düşmelere ve yaralanmalara karşı daha savunmasız hale getirir. Antrenmanlarınızı buna göre değiştirmeniz ve daha az etkili ve daha az yorucu aktivitelere odaklanmanız önemlidir. Yürüyüş, yüzme ve doğum öncesi yoga hala harika seçeneklerdir ancak karnınız büyüdükçe egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini azaltmanız gerekebilir.
Herhangi bir ağrı, baş dönmesi, nefes darlığı veya vajinal kanama yaşarsanız vücudunuzu dinlemeniz ve durmanız da önemlidir. Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında bol miktarda su içerek susuz kalmayın ve sıcak veya nemli ortamlarda egzersiz yapmaktan kaçının.
Genel bir kural olarak, haftanın çoğu gününde en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılması önerilir. Ancak en uygun egzersiz miktarı ve türü, kondisyon seviyenize, sağlık durumunuza ve hamilelik aşamanıza bağlı olarak değişebilir. Herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, size kişiselleştirilmiş rehberlik sağlayabilecek bir sağlık uzmanına danışmanız en iyisidir.