Alt çeneler tipik olarak güçlü ve tabanda *menteşeli* olan sklerotize (sertleşmiş) yapılardır. Hizmet ettikleri belirli işlevlere bağlı olarak genellikle dişlerle veya başka uyarlamalarla donatılırlar. Bazı böceklerin, sıvıları delmek ve emmek için özelleşmiş çeneleri bulunurken, bazılarının katı gıda maddelerini öğütmek ve ezmek için uyarlanmış çeneleri vardır.
Böceklerde ve diğer eklembacaklılarda çenelerin ana işlevleri şunlardır:
1. Isırmak ve Kesmek :Alt çenelerin temel işlevi yiyecek maddelerini *ısırmak* ve *kesmektir*. Katı yiyecekleri daha kolay sindirilebilecek ve sindirilebilecek daha küçük parçalara ayırmaya yardımcı olurlar.
2. Çiğneme :Çeneler aynı zamanda yiyeceklerin çiğnenmesinde de görev alır. Çiğneme ağız parçalarına sahip böceklerde, alt çeneler, yiyecekleri sindirime uygun bir forma dönüştürmek ve öğütmek için maksilla ve labium gibi diğer ağız parçalarıyla birlikte çalışır.
3. Avı Yakalamak :Yırtıcı böceklerde ve diğer eklembacaklılarda çeneler avın yakalanmasında ve bastırılmasında çok önemli bir rol oynar. Av eşyalarını kavramak ve tutmak için kullanılırlar ve bazı durumlarda avı hareketsiz kılmak için zehir veya diğer kimyasalları enjekte etmek için de kullanılırlar.
4. Savunma :Çeneler yırtıcı hayvanlara karşı savunma amacıyla silah olarak kullanılabilir. Birçok böcek ve eklem bacaklı, alt çenelerini kullanarak acı verici ısırıklar veya çimdiklemeler yaparak potansiyel yırtıcıları caydırabilir.
5. Bakım :Bazı böcekler vücutlarını tımarlamak için çenelerini kullanırlar. Vücuttaki kiri, parazitleri ve diğer kalıntıları temizlemeye yardımcı olarak vücudun temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.
6. Yuva Binası :Termitler ve karıncalar gibi bazı sosyal böceklerde çeneler yuva yapımı ve inşasında rol oynar. Koloni için malzeme taşımak, tünel kazmak ve yapılar inşa etmek için kullanılırlar.
7. Kazı :Bazı böcekler ve eklembacaklılar çenelerini toprakta, ahşapta veya diğer yüzeylerde yuva, tünel veya galeri kazmak için kullanırlar.
8. İletişim :Bazı durumlarda alt çeneler de iletişimde rol oynayabilir. Bazı böcekler, çiftleşme, bölgesel savunma veya diğer iletişim amaçları için sinyal görevi görebilecek tıklama veya kazıma sesleri gibi sesler üretmek için çenelerini kullanır.
Çenelerin spesifik yapısı ve işlevi, farklı böcek grupları ve diğer eklembacaklı türleri arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir; bu, bu organizmaların farklı adaptasyonlarını ve ekolojik rollerini yansıtır.