|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık Endüstrisi | PPOs
Sağlığı ve Hastalıkları

ECMO:Bilmeniz Gerekenler

ECMO (ekstrakorporeal membran oksijenasyonu) kalp ve akciğerlerin kendi başlarına düzgün çalışamadığı durumlarda onlara geçici destek sağlayan, hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. ECMO, durumu kritik olan ve ölüm riski yüksek olan hastalarda kullanılır.

ECMO nasıl çalışır?

ECMO, kanı vücuttan vücut dışındaki bir makineye yönlendirerek çalışır. Makine, karbondioksiti uzaklaştırıp oksijen ekleyen yapay bir akciğer yoluyla kanı pompalıyor. Oksijenli kan daha sonra vücuda geri pompalanır.

Farklı ECMO türleri nelerdir?

ECMO'nun iki ana türü vardır:

* Venovenöz (VV) ECMO Kalbin düzgün çalıştığı ancak akciğerlerin çalışmadığı durumlarda kullanılır. VV ECMO, kanı vücuttaki büyük bir damardan (bacaktaki femoral damar gibi) yapay akciğere ve ardından başka bir büyük damar (boyundaki şah damarı gibi) yoluyla vücuda geri yönlendirir.

* Venoarteriyel (VA) ECMO Hem kalp hem de akciğerler düzgün çalışmadığında kullanılır. VA ECMO, kanı vücuttaki büyük bir damardan (bacaktaki femoral damar gibi) yapay akciğere ve ardından bir arter (bacaktaki femoral arter gibi) aracılığıyla vücuda geri yönlendirir.

ECMO'nun riskleri nelerdir?

ECMO, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi risk içeren karmaşık bir prosedürdür:

* Kanama

* Enfeksiyon

* Felç

* Organ hasarı

* Ölüm

ECMO adayı kimdir?

ECMO genellikle aşağıdaki kriterleri karşılayan hastalar için kullanılır:

* Kritik hastalardır ve ölüm riskleri yüksektir.

*Diğer tedavilere yanıt vermediler.

* Diğer açılardan sağlıklıdırlar ve hastalıklarından kurtulma şansları yüksektir.

Bir hasta ECMO'da ne kadar süre kalabilir?

Bir hastanın ECMO'da kalabileceği süre, hastanın bireysel durumuna göre değişir. Bazı hastalar ECMO'ya yalnızca birkaç gün ihtiyaç duyabilirken, diğerleri buna birkaç hafta, hatta aylarca ihtiyaç duyabilir.

ECMO'nun başarı oranı nedir?

ECMO'nun başarı oranı, hastanın durumuna ve ECMO'nun kullanılma nedenine bağlı olarak değişir. Genel olarak ECMO'nun başarı oranı %50 civarındadır.

ECMO, kritik hastalara ikinci bir yaşam şansı verebilecek, hayat kurtarıcı bir tedavidir. Ancak bu, birçok riski barındıran karmaşık bir prosedürdür. ECMO'yu düşünen hastalar, bakımları hakkında bilinçli bir karar vermek için işlemin riskleri ve yararları hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com