Hışıltı, nefes alırken - genellikle birileri nefes alırken ortaya çıkan yüksek eğimli, ıslık sesi olan bir sestir. Hava geçitleri daraltıldığında, sonuç hırıltı olur. Bazı solunum problemlerinden kaynaklanabilir. Hışıldama, astımın belirleyici bir belirtisidir, ancak başka hastalıkların göstergesi olabilir.
Pnömoni
Zatürree, akciğerleri iltihaplandığı ve tahriş ettiği zaman, tipik olarak enfeksiyonla oluşur. Bu, hırıltılığa ve öksürüğe neden olabilir ve genellikle soğuk algınlığı veya hastalıktan sonra ortaya çıkar. Normalde öksürük balgam çıkarmak için yeterince zordur ve ateş ile de ortaya çıkabilir. Akciğerlerdeki iltihaplanma ve enfeksiyon nedeniyle hastanın nefes alması zor olabilir, bu da sürekli veya aralıklı hırıltıya yol açar. Hastalar uygun tedavi için derhal doktora başvurmalıdırlar.
Astım
Astım da hırıltılığa neden olabilir. Aslında, tekrarlayan hırıltıların en yaygın nedenidir. Bireylerin astıma sahip olduklarını ve asla hırıltı belirtileri göstermediğini not etmek önemlidir - bu genellikle bir astım belirtisidir, ancak her zaman değil. Tanılı astım nedeniyle hırıltılıysanız, kurulan astım tedavisi protokolünüzü takip edin. Nefes darlığı, göğüste sıkışma, öksürme veya uyku sorunu gibi diğer belirtiler nedeniyle astım şüphesiyse ve astım şüphesi varsa, sağlık uzmanınızı görme zamanı.
Soğuk algınlığı
Soğuk algınlığı Göğüs tıkanıklığı olduğunda hırıltılığa yol açar. Bu zatürree den farklı. Hasta çok dinlenip bol miktarda sıvı içtiği sürece soğuk algınlığı ve hışıltı kendiliğinden gider. Hışıltı tıkanmadan kaynaklanır, fakat akciğerlerde önemli bir iltihap veya tahriş yoktur. Bununla birlikte, soğuk algınlığı zatürreye dönüşebilir; Uzun süre devam eden hışıltılı bir doktor tarafından kontrol edilmeli.
Bronşit
Bronşit, bronşiyal tüpler boyunca iltihaplanmadır - akciğerleri ileri ve geri hava taşıyan tüp. Bronşit, genellikle akut olarak kabul edilirse ve ilk önce nezle veya virüs izler, ancak çözülürse haftalarca öksürebilirsiniz. Kronik bronşit vakaları - kronik enflamasyon ve bronşiyal tüplerin tahrişi - işyerinde sigara içilmesi, hava kirliliği, toz ve toksik gazlardan kaynaklanır. Kronik bronşit ciddi olarak kabul edilir. Belirtiler arasında öksürük, hırıltı, nefes darlığı, yorgunluk ve göğüs rahatsızlığı vardır.
Kanser
Beklenmedik olmasına rağmen, hırıltılı solunum sistemi içindeki bir tümör veya başka bir kanser türünden kaynaklanabilir. Bu nadir görülen bir durumdur ve en çok sigara içen veya tütün kullanan hastalarda bulunur. Hışıldama, sigara içenlerin ortak bir belirtisi olduğu için, çoğu tedavi istemez ve ileri bir aşamaya ulaşana kadar akciğer kanseri olduğunu fark etmez. Belirtiler hırıltıdan öksürük kan veya göğüs ağrısına kadar ilerleyebilir.