Prostat
Halka şeklinde bir bez olan prostat, mesane ile olan bağlantısının hemen altındaki erkek üretrayı çevreler. Prostat, üriner sistemin ana bölümleriyle yakından bağlantılı olabilir, ancak aslında üreme sisteminin bir parçasıdır. Üretraya bağlanır, böylece boşalma sırasında semende prostatik sıvı salgılayabilir. Prostatik sıvı, spermin vajinada daha uzun süre hayatta kalmasına yardımcı olan ve başarılı üremeyi daha muhtemel yapan besin maddeleri içerir.
Prostat Kaldırma
Prostatektomi, prostatın tamamı veya bir kısmının çıkarılmasıdır. Prostatınızı almanızın ana nedeni, prostat kanserine ya da prostatta kontrolsüz bir hücre büyümesine yakalanmış olmanızdır. Çıkarma, kanserin vücudunuzun diğer bölümlerine yayılmasını önlemek içindir. Bir prostatektomiye de sahip olabilirsiniz, çünkü prostatınız normal yaşlanma sürecinde genişler. Bununla birlikte, bu çok daha az olasıdır ve sadece prostat üretra üzerine baskı uygularsa ve idrara çıkmayı zorlaştırır veya imkansız hale getirirse yapılır.
Prosedürler
Üç ana prostat çıkarma prosedürü vardır. En yaygın prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP) olarak adlandırılır. Işıklı bir tüp, penisinizin ucundan üretraya yerleştirilir. Özel kesme aletleri kullanarak, prostat parça parça çıkarılır. Bir lazer prostatektomi, prostat dokusunu çıkarmak için ışık demeti kullandığından çok daha az invazivdir. Açık prostatektomi, perine veya alt karın bölgesinde kesi yapılan cerrahi bir işlemdir. İç prostat dışlanır, ancak dış yapı kalır.
Kurtarma
Kurtarma zamanınız, prostatınızı çıkarmak için hangi prosedürün kullanıldığına bağlı olacaktır. TURP hastanede üç güne kadar demektir. Açık prostatektomi, ameliyat yerimizin ne kadar çabuk iyileştiğine bağlı olarak TURP'dan daha uzun bir hastanede kalmayı gerektirir. Öte yandan, lazer prostatektomi prosedürleri en az invaziv ve ayakta tedavi prosedürüdür. Birkaç gün dinlenmeniz gerekebilir, ancak işlemle aynı gün eve gidebileceksiniz.
Uzun Süreli Yan Etkiler
Prostatın çıkarılmasıyla ilgili iki ana yan etki vardır: Prostat tahliyesi hemen hemen herkes ilk birkaç gün içinde mesanesini kontrol etmekte zorluk çekse de, bazıları inkontinansı uzun vadeli bir yan etki olarak deneyimler. Doktorunuz sorunu düzeltmek için pelvik egzersiz veya ameliyat önerebilir. İktidarsızlık, ameliyat sırasında sinir hasarından da oluşabilir. Bu yan etkiyi ilaç ya da penis implantı ile tedavi edebilirsiniz. Yine, seçeneklerinizi tartışacak olan doktorunuzla konuşun.