Ağız yanması sendromu, baharatlı bir acı biber yedikten sonra hissedebileceğiniz yanma hissinden ibaret değildir. Oral disestezi adı verilen tıbbi durum, Merck Manual'e göre bir dil bozukluğu olarak sınıflandırılır. Yanan ağız sendromu veya BMS belirtileri, dilinizde, dudaklarınızda veya tüm ağzınızda ağrı veya yanma hissi içerir. Menopoz sonrası kadınlar, BMS'den en çok etkilenen popülasyon grubudur, ancak genel bir hastalık nadirdir. Bazı yiyecekleri diyetinizden hariç tutarak belirtilerinizi en aza indirin.
Alkol
Ağızdan alınan dizestezi belirtilerinden muzdarip olduğunuzda alkollü içki içmekten kaçının. Alkol vücudunuzda kuruyan bir ağza ve ağrı ve yanma artışına neden olabilecek dokuları kurutur. Ağzınızı nemli tutmak için bol miktarda su ve diğer alkolsüz içecekler için.
Asitli Yiyecekler
MayoClinic'e göre, domates bazlı ürünler ve narenciye gibi asitli yiyecekler yanan ağız semptomlarını şiddetlendirebilir. com. Bu kategorideki yiyecekler ayrıca ağzınızda kanserli yaralar veya başka ülserler varsa ağrıya neden olabilir. Muhtemelen zaten asitli olmakta olduğunuz yiyeceklere ek olarak, asitli içeriği de yüksek olan ve daha fazla acıya neden olabilecek kahve ve alkollü alkolsüz içecekler içmekten kaçının.
Tarçın ve Nane Tatlandırıcıları
Tarçın ve Nane güçlü baharatlardır ve özellikle BMS'li birini tahriş edebilir. Bu tatlandırıcılar ile sakız ve şekerleme genellikle ağrı ve yanmayı artırabilen sorbik asit ve glikol gibi başka bileşenler içerir. Bu katkı maddelerine karşı hassasiyetiniz olup olmadığını belirleyene kadar nane ve tarçınla tatlandırılmış yiyecekleri yiyin.
Baharatlı Yiyecekler
Baharatlı yiyecekler ağızda yanma hissine neden olabilir, ancak belirtileriniz daha belirgin olabilir Yanan ağız sendromu teşhisi kondu. Salsa, jalapeno ve acı biber, köri ve "buffalo" baharatı da dahil olmak üzere "sıcak ve baharatlı" ölçekte yüksek olan yiyeceklerden kaçının. Ağız yanma sendromu hakkında ilginç ve hafif ironik bir not, durum için yapılan tedavilerden birinin acı giderici olarak biber biberinin (capsacin) aktif bileşeninin kullanılmasını içermesidir. Bununla birlikte, kapsasini içeren yiyecekler ayrıca ağız dokularında tahrişe neden olabilecek diğer maddeleri içerir ve sınırlandırılmalıdır.