|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Tek Gözde Geçici Körlüğün Sebepleri

Çok az sayıda semptom, geçici körlük kadar alarm verir. Geçici görme kaybına yol açar ve bu da en sık bir gözü etkiler. Körlük, sorumlu tıbbi hastalığa bağlı olarak saniyelerden saatler veya daha uzun sürebilir. Muhtemel suçluların geniş yelpazesi ciddiyette çeşitlilik gösterir.

Bununla birlikte, geçici körlük, potansiyel olarak görme veya yaşamı tehdit edici bir durumun olup olmadığını belirlemek için derhal tıbbi bir değerlendirme gerektirir. Bir gözde geçici körlüğe neden olabilen genel şart kategorileri arasında göz, dolaşım ve sinir sistemi bozuklukları bulunur.

Göz Hastalıkları

Bazı göz bozuklukları, bir gözde geçici körlüğü tetikleyebilir. Görme kaybı, etkilenen gözde görme alanının tamamını veya bir kısmını içerebilir.

1. Vitreus Kanaması

Vitre, göz merceği ve retina arasındaki berrak, jöle benzeri malzemedir. göz küresinin arkasındaki ışığı algılayan doku. Vitröz kanama veya vitröz kanama, bir gözde geçici körlüğün önde gelen nedenini oluşturur. Bu durum, altta yatan diyabetik göz hastalığı, orak hücre hastalığı ve göze kuvvetli bir darbe de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

2. Ayrılmış Retina

Ayrılmış bir retina ile retina dokusu uzaklaşır göz küresinin arkasından. İlk belirtiler tipik olarak şamandıraları ve ışığın yanıp sönmelerini görmeyi içerir. Kapsamlı ayrılmalarla, insanlar genellikle görüş alanlarına giren gri bir perde veya bulut yaşarlar. Ayrılmış bir retinanın ortak nedenleri, göze bir darbe ve diyabetik göz hastalığını içerir. Durum, LASIK veya katarakt ameliyatından sonra da ortaya çıkabilir, bu komplikasyon nadir görülür.

3. Diğer Göz Hastalıkları

Diğer bazı göz hastalıkları, bir gözde, geçici olarak körlüğe neden olabilir:

İritis, üveit ve korioretinit dahil iç göz yapılarının iltihabı

Akut açı kapanması glokomunun neden olduğu iç göz basıncında ani artış

Göz tümörleri, melanom gibi

Dolaşım Bozuklukları

Göze kritik kan beslemesini azaltan dolaşım bozuklukları, optik sinir veya beynin görme alanları, birinde ani görme kaybının önde gelen suçluları arasındadır. göz

1. Retinal Arter veya Damar Tıkanması

Gözün retinal arterinin tıkanması, oksijen bakımından zengin kanın retinasını soyar ve genellikle etkilenen gözde ani körlüğe neden olur. İç karotid arter gibi retina artere beslenen arterlerdeki tıkanmalar sıklıkla benzer semptomlara neden olur. Bir retinal ven tıkanmasıyla, retinaya sıvı sızması da sıklıkla görme kaybına neden olur. Bu durumlar en sık olarak bir kan pıhtısı nedeniyle ortaya çıkar.

2. Geçici İskemik Atak veya İnme

Geçici bir iskemik atak veya TIA, beyni besleyen bir arterdeki geçici bir tıkanmaya karşılık gelir. Tıkanma beynin görsel bir alanını sağladığında, en sık bir gözü içeren ani geçici körlük oluşabilir. Bir TIA ile kalıcı beyin hasarı oluşmaz ve etkilenen bölgeye kan akışı sağlandıktan sonra görme geri döner. Beynin görsel alanını etkileyen bir inme ile, uzun süreli kanlanma kaybı ilgili dokuya zarar verir. Beyin hasarının derecesine bağlı olarak, felçten iyileşme sırasında bir miktar görme geri kazanımı meydana gelebilir.

3. Arterit

Arterit, arterlerin iltihaplanmasını içeren bir grup hastalık anlamına gelir; vücuda oksijen bakımından zengin kan. Bu iltihap, etkilenen atardamarların daralmasına ve sağladığı dokuların oksijensiz kalmasına yol açar. Başlangıçta bir gözü kapsayan geçici körlük, temporal arterit olarak da bilinen dev hücreli arteritin belirleyici bir semptomudur. Daha az yaygın olarak, diğer kör arteritlerde geçici körlük meydana gelebilir.

Sinir Sistemi Bozuklukları

Retinaya çarpan ışık, optik sinir yoluyla beynin çeşitli alanlarına giden sinyalleri tetikler, sizi kaydettirir ve yorumlar. görmek. Beynin optik siniri veya görsel işleme alanlarını etkileyen çeşitli sinir sistemi bozuklukları potansiyel olarak geçici, tek taraflı körlüğe neden olabilir.

1. Migren

Migren hastalarında, bazen geçici körlüklerde bile görsel belirtiler sıklıkla görülür . Bazı insanlar bir gözü etkileyen ancak eşlik eden baş ağrısı olmayan görsel belirtileri olan migren formlarına sahiptir.

2. Optik Sinir Bozuklukları

Optik siniri etkileyen hastalıklar geçici körlüğe neden olabilir. Optik sinirin arızalanmasına neden olan koşullara optik nöropati denir ve çok sayıda rahatsızlık ve durum bu soruna yol açabilir. Bazı örnekler arasında multipl skleroz, sistemik lupus eritematozus, enflamatuar barsak hastalığı ve Lyme hastalığı vardır.

3. Diğer Sinir Sistemi Koşulları

Çeşitli ek sinir sistemi koşulları, beyin de dahil olmak üzere bir gözde geçici körlüğe neden olabilir. veya hipofiz bezi tümörleri ve beyinde basınç artışına neden olan durumlar veya intrakranial hipertansiyon.

Diğer Hususlar ve Önlemler

Bir gözde geçici körlüğün önde gelen nedenleri ele alındı, ancak başka koşullar da olası suçlular. Bu belirtiyi ortaya çıkarırsanız derhal sağlık sağlayıcınıza başvurun, çünkü potansiyel olarak sorumlu hastalık ve koşulların çoğu derhal tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınıza hemen ulaşamıyorsanız, acil tıbbi yardım alın.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]