Brokoli, lahana, kuru fasulye ve gazlı içecekler gibi bazı yiyecekler cürufa neden olabilir. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Toplama Kurumuna göre, sakız çiğnemek ya da sert şeker yemek bile geğirmeye neden olan aşırı havayı yutabileceğiniz için geğirmeye neden olabilir. Biber, cips ve derin yağda kızartılmış yiyecekler gibi baharatlı ve yağlı yiyecekler mide rahatsızlığına neden olabilir.
Hazımsızlık
Hazımsızlık Aşırı geğirme, mideyi kırma ve muhtemelen mide ekşimesi ile karakterizedir. Vücudunuza bağlı olarak, baharatlı yiyecekler hazımsızlığa veya genel olarak sadece belirli yiyeceklere neden olabilir. Yağlı ve yağlı yiyecekler ayrıca mide ve geğirme rahatsızlığına da neden olabilir. Büyük öğünler, özellikle hızlı yemek yemenizde mide bulantısına ve rahatsızlığa neden olabilir. Hızlı bir şekilde yemek yediğinizde veya hızlı bir şekilde içtiğinizde, normalde olduğundan daha fazla geğirmenize neden olabilecek fazla havayı yutarsınız.
Türleri
Bazı yiyecekler farklı oranda sindirilir. Pirinç ve bezelye gibi bazı yiyecekler bağırsaklarınıza ulaşmadan önce bozulur, brokoli, buğday ve bazı meyveler gibi diğer yiyecekler bağırsaklarınızda parçalanır ve bazıları mısır gibi tamamen bozulmaz . Yemeğin nerede parçalandığına bağlı olarak, gaz ya da gaz geçirip geçirmediğiniz belirlenir. Midede sindirim nedeniyle oluşan gaz, tipik olarak vücuttan geğirme yoluyla dışarı çıkar; küçük bir miktar ince bağırsak tarafından emilebilir. Bağırsaklarda üretilen gaz tipik olarak geçen gaz yoluyla salınır. Mide ağrıları hissettiğiniz ya da gazınız olup olmadığını etkilemeyecektir.
Bozukluklar
Peptik ülser hastalığı, asit reflü hastalığı, gastroparezi ve gastroözofageal hastalıklar mide, hazımsızlık ve aşırı geğirmeye neden olabilir. Bu bozukluklar, mide bulantısı yapmayı kolaylaştırabilir ve hazımsızlığa maruz kalmayı, sahip olmadığınızdan daha kolay hale getirebilir. Bazen anti-enflamatuar ilaçlar, sigara içiciliği ve stresi olduğu gibi bu koşulları da kötüleştirebilir.
Tedavi
Tedavinin gidişatı, mide ve yanığınızın nedenine bağlı olacaktır. Yalnızca belirli bir yiyecek veya yiyecek türü ise, bu belirtilerden kaçınmak için diyetinizi buna göre ayarlayabilirsiniz. Karnınızda bir enfeksiyon varsa, doktorunuz enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edebilir. Bir ülseriniz varsa veya asit geri akışından muzdaripseniz, asit engelleyici bir ilaç veya antasit kullanmanız gerekebilir. Peptik ülser hastalığınız varsa, midenizin iç yüzeyini daha fazla yaralayabileceğiniz için, reçetesiz satılan çeşitli ilaçlar kullanarak kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın.