|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Göz Mukusuna Ne Sebep Olur?

Göz mukusu veya göz akıntısı, dış göz yapıları tahriş olduğunda iltihaplı bir tepkiye neden olur. Boşalma karakteristik olarak gözyaşlarından daha kalındır ve altta yatan nedene bağlı olarak miktar, renk ve kalınlık bakımından değişir. Viral veya bakteriyel göz enfeksiyonları, alerji ve anormal gözyaşı üretimi veya içeriği, göz mukusunun oluşumuna neden olabilir. Tedavi bu rahatsızlığa neden olan duruma bağlıdır.

Viral ve Bakteriyel Konjonktivit

Konjonktiva, gözün beyaz yüzeyini kaplayan ve iç göz kapaklarını kaplayan dokudur. Bu doku, gözyaşları ile birlikte gözleri temizleyen ve yağlayan ince mukus üretir. Konjonktiva bakteriyel veya viral enfeksiyonu, konjonktivit olarak bilinen bir durumu bu dokuyu tahriş eder. Konjonktival kan damarları, karakteristik olarak konjonktivit ile kan dolaşımına neden olur ve kan lekesi gözlerine neden olur.

Adenovirüsler çoğu viral konjonktivit veya pembe göz vakasına neden olur. Enterovirüsler ve kızamık, kızamıkçık, su çiçeği ve kabakulak gibi sistemik virüs hastalıkları da konjonktivite neden olabilir. Sulu, mukoid göz akıntısı genellikle viral konjonktivite eşlik eder. Akut bakteriyel konjonktivitin yaygın nedenleri arasında pnömokok ve Staphylococcus aureus bulunur. Bakteriyel konjonktivit ile göz akması tipik olarak bol ve irin benzeridir. Etkilenen göz genellikle şiş, belirgin bir şekilde kızarır ve ışığa duyarlıdır. Kurumuş göz akıntısı, kirpiklerde sıklıkla birikir.

Alerjik Konjonktivit

Göz alerjileri, kaşıntı ve kızarıklık, aşırı yırtılma ve göz mukusu gibi karakteristik semptomlarla konjonktivite neden olabilir. Burun tıkanıklığı ve boğazda çiziklenme genellikle göz semptomlarına eşlik eder. Ağaç, yabani ot ve ot polenleri genellikle mevsimsel alerjik konjonktivite neden olur. Yıl boyunca alerjik konjonktivit, küf, toz akarı, evcil hayvan kepçesi, koku, sigara dumanı ve diğer alerjilerde ortaya çıkabilir.

Vernal keratokonjonktivit, mevsimsel göz alerjisinin ciddi bir şeklidir. Bu durum en çok ilkbahar ve yaz aylarında sivri erkeklerde görülür. Alerjik inflamasyon, iç göz kapaklarında küçük büyümelere neden olur. Aşırı kaşıntı, çok fazla göz akması ve ışığa duyarlılık tipik olarak görülür. Topikal anti-enflamatuar ilaçlar, vernal keratokonjonktiviti tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kuru Göz Sendromu

Kuru göz sendromu, gözlerin yeterince hızlı gözyaşı yapamadığı veya çok hızlı bir şekilde buharlaşan gözyaşı üretmediği, yaygın olarak ortaya çıktığı bir durumdur. göz yüzeyinin kuruluğu. Kuru göz sendromu belirtileri arasında göz kaşınması ve batma, kızarıklık, epizodik bulanık görme, göz yorgunluğu ve sivri göz mukusu bulunur. Seyrek ya da eksik yanıp sönme, önceki göz yaralanmaları, bazı ilaçlar, otoimmün hastalıklar, LASIK ameliyatı ve ilerleyen yaş dahil olmak üzere pek çok faktör kuru göz sendromu gelişimine katkıda bulunabilir. Tekrarlayan damlalar ve diğer topikal ilaçlar, kuru göz sendromu semptomlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır.

Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz

Birkaç gün içinde kaybolmayan veya iyileşmeyen göz semptomları için doktorunuza görünün daha da kötüsü. Görmekte zorluk çekiyorsanız hemen arayın; kızarıklığın yayılması veya gözün şişmesi; gözden irin benzeri akıntı; ciltte gözün yakınında yanma veya karıncalanma hissi; veya göze yakın bir kızarıklık.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]