Şişmiş ayağıyla kadife bir tabure üzerinde, oldukça zengin bir adamın klişeleşmiş skeçlerinden çok daha fazla gut var. Gut, kanda bulunan normal bir atık ürün olan aşırı ürik asidin neden olduğu bir durumdur. Genetik, kimin gut alınacağının belirlenmesinde rol oynarken, obezite, diğer bazı sağlık koşulları ve diyet ile de güçlü bir şekilde ilişkilidir. Yüksek ürik asit seviyeleri, eklemlerin içinde ve çevresinde idrar yollarında biriken urate kristallerin oluşumuna yol açabilir. Tekrarlayan artrit ve böbrek taşlarının ağrılı bölümleri ortaya çıkabilir. Eğer tedavi edilmezse, ek sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Artrit
Kan dolaşımında yıllarca fark edilmeyen yüksek ürik seviyelerden sonra meydana gelen ilk gut atağı, tipik olarak yoğun ağrı, kızarıklık, şişme ve bir sıcaklıkta oluşur. ya da iki eklem. Bir ayak başparmağının eklemi sık sık tutulur. Bu noktada eklemde Telltale urate kristalleri bulunur. Bu artrit dönemi, genellikle birkaç gün ila bir hafta sonra çözülür. Klasik olarak, sonunda başka eklemleri de içeren başka bölümler ortaya çıkacaktır. Zamanla, urate kristallerin birikmesi ve bunun sonucunda oluşan iltihaplanma eklemleri deforme edebilir ve tahrip edebilir.
Sonunda, ütülü kristaller diğer dokularda birikir ve genellikle topi olarak adlandırılan ağrısız topaklar oluşturur. Tophi, Aşil tendonu, yumuşak dokular ve kulağın dış kenarı gibi tendonlarda ortaya çıkabilir. Tophi, ürik asit seviyelerini kontrol etmek için günlük ilaçları ve gut atakları için ilaçları içeren tedavinin mevcudiyeti sayesinde şu anda yaygın değildir. Et ve bazı deniz ürünlerinde bulunanlar gibi diyetteki pürinlerin sınırlandırılması da bu bileşiklerin ürik aside parçalanmasına yardımcı olur. Alkolden, özellikle biradan ve fruktoz içeren içeceklerden kaçınmak, gut riskini de azaltabilir.
Böbrek Sorunları
Kandaki yüksek ürik asit seviyeleri, böbreklerde ürik asit taşlarının oluşumuna neden olabilir. Bu taşlar sonuçta böbrek fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir ve idrar yolunda tıkanmalar, idrarda kan ve yerlerinden çıkarsa ve mesaneye giden nispeten dar üreterlere geçerlerse ağrılı ataklarda tıkanmalar yaratabilirler. Resmi karmaşıklaştıran gut genellikle aşırı kilolu, hipertansif ve muhtemelen diyabetik kişilerde görülür. Bu koşulların tümü etkileşime girebilir ve böbrek fonksiyonu üzerinde daha büyük olumsuz etki yaratabilir.
Kardiyovasküler Etki
Gut ve kalp hastalığının sık birlikteliği yıllardır belirtilmiştir. Gut hastalığının bir kişinin kalp hastalığı riskini arttırıp arttırmadığını anlamak zordu. Nisan 2013 “Güncel İlaç Tasarımı” makalesinde paylaşılanlar gibi yakın tarihli araştırmalar, ürik asidin hem böbrek hem de kalp hastalığının gelişimindeki bağımsız rolü için bir vaka geliştirmeye başlamıştır. “Hollanda Tıp Dergisi” ndeki Eylül 2010 tarihli bir makale, gut iltihabının sıklıkla aterosklerozun hızlanmasıyla ilişkili olduğunu belirterek olası bir nedeni özetlemiştir. Gout'un kalp hastalığına katkıda bulunmadaki rolü kesinlikle keşif konusu olmaya devam edecektir.