Hastalık Kontrol Merkezleri, ABD yetişkinlerinin yaklaşık yüzde 20'sinin keten tohumu gibi bitkisel takviyeler kullandığını tahmin etmektedir. Etkili olduklarını kanıtlayan bilimsel kanıtlar yetersiz ve çoğu zaman sonuçsuzdur. Bununla birlikte, bitkisel takviyeleri alan birçok kişi semptomlarının düzeldiğini ve yan etki oluşturmadığını iddia ediyor. Bununla birlikte, bitkisel ürünleri kullanmadan önce, özellikle şifalı bitkiler yanlış miktarlarda alındığında veya diğer ilaçlarla birleştirildiğinde zararlı etkileri ortaya çıkabileceğinden, önce doktorunuzla görüşün.
Tanımlama
Keten tohumu veya keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen bir tohumdur ve hem tohum hem de toz halinde bulunur. Keten tohumu, bir lif ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Tohum toz halinde ezildiğinde su veya meyve suyu içinde de çözülebilir. Bilimsel araştırmalarda günde 5 ila 50 g'lık keten tohumu dozları kullanılmıştır. Çiğ veya olgunlaşmamış keten tohumu zehirli olabileceği için tüketilmemelidir.
Kullanım Alanları
Sıklıkla müshil olarak kullanılan keten tohumu, aynı zamanda yüksek kolesterol, menopoz ve meme kanseri gibi durumlar için de kullanılır. diğerleri. Keten tohumu, bağırsaktaki kolesterol emilimini azaltarak kolesterolü düşürür. Ayrıca kan damarı pıhtılaşmasına neden olan trombositler üzerinde faydalı etkileri olabilir. Keten tohumu menopoz döneminde yardımcı olabilir ve meme kanseri gibi östrojen ihtiyacı olan bazı kanserlere faydalı olabilir, çünkü vücut keten tohumu, doğal östrojenle etkileşime giren lignans adı verilen maddelere dönüştürür. diyabetiklerde kan şekeri seviyelerinin bir göstergesi olan hemoglobin A1c seviyelerinin azaltılması, kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, sistemik lupus eritematozusta böbrek fonksiyon bozukluğunun iyileştirilmesi ve minör menopoz semptomlarının hafifletilmesi için etkilidir. NCCAM'a göre, ateroskleroz, meme kanseri ve yumurtalık kistlerinin önlenmesi veya tedavisi için keten tohumunun yararlarını değerlendirmek için çalışmalar halen devam etmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar sorun bu yüzden bol su ile alınmalıdır. NIH'ye göre, keten tohumu tohumlarından alfa-linoleik asit trigliserit seviyelerini yükseltir; bu nedenle, trigliserit seviyeleri yükselirse keten tohumu alınmamalıdır. Ayrıca, keten tohumunun östrojen benzeri etkileri nedeniyle, meme kanseri, rahim veya yumurtalıklar gibi östrojen duyarlı problemleri daha da kötüleştirebilir; endometriyoz; ve uterus fibroidleri. Kanama sorunları varsa keten tohumu da alınmamalıdır.
, , ] ]