Bakteriler genellikle farklı ailelere ve gruplara ayrılır. Bu bölünme, bazı bakterilerin fiziksel görünümleri ile kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bir kısmına dayanmaktadır. Beta-hemolitik strep, tümü belirli koşullar altında kırmızı kan hücrelerini tahrip edebilen ve çeşitli farklı hastalıklara neden olabilen bakterileri tanımlar.
Streptococcus
Strep, bir bakteri suşları sınıfını tarif eden streptokokları ifade eder. Streptococci tipik olarak çiftler halinde ya da zincirlerde bulunur, University of South Carolina Tıp Fakültesi'nden açıklamada. Bu bakteriler gram pozitifdir, yani belirli boya türleriyle reaksiyona girebilecek bir dış duvara sahip oldukları ve facultativ olarak aerobik oldukları anlamına gelir, yani gerekirse oksijen olmadan büyüyebilirler. Streptokoklar, bakterinin yüzeyinde bulunan proteinlere bağlı olarak farklı gruplara ayrılır.
Hemolysis Sınıflandırması
"Beta hemolitik" terimi, farklı streptokok türlerini ayırt etmek için kullanılabilecek bir testi ifade eder. Todar'ın Çevrimiçi Bakteriyoloji Ders Kitabı anlatılmaktadır. Hemoliz testi, bakterilerin kan agar olarak bilinen özel bir büyüme ortamı üzerinde kültürlenmesi ile gerçekleştirilir. Beta hemoliz, bakteri, büyüme ortamındaki kan hücrelerini parçalayabildiği zaman, bakteri çevresinde büyük saydam daireler oluşmasına neden olur. Diğer bir potansiyel sonuç olan alfa hemoliz, çevreleyen kan hücrelerinin yeşile dönmesine neden olur. Gama hemolizi, kan hücrelerinin etkilenmediği anlamına gelir. A ve B grubu streptokoklar beta hemolitiktir.
A Grubu Streptokoklar
A Grubu streptokok enfeksiyonları birçok farklı enfeksiyon türüne neden olur. Aile Hekimliği Not Defteri'nde, bu bakterilerin strep boğazına, birçok farklı kulak enfeksiyonlarına, bakteriyel zatürree, menenjit, kızıl ve selülitlere neden olmaları sorumludur. Bu bakteriler ayrıca toksik şok sendromu ve sinüs enfeksiyonlarına da neden olabilir. A grubu streptokokların en yaygın türü Streptococcus pyogenes'tir.
B Grubu Streptokok
B Grubu streptokoklar, Güney Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kaydettiği A Grubundan daha az hastalığa neden olmaktadır. Bununla birlikte, B Grubu Streptokok, Streptococcus galactiae bakterisini içerir. Bu organizma normalde vajinada yaşar ve doğum sürecinde enfekte olursa yenidoğanlarda menenjit ve sepsise neden olabilir.
Tedavi
Vücudun bağışıklık sistemi doğal olarak çoğu streptokok enfeksiyonuyla savaşabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda antibiyotiklere hala ihtiyaç duyulabilir. Genel olarak, A ve B grubu streptokoklar penisiline karşı hala hassastır, bu yüzden ya da diğer beta-laktam antibiyotikler kullanılabilir. Doktorlar, streptococcus bakteri suşunu ve en uygun tedaviyi belirlemek için hastadan bir örnek üzerinde bir kültür yapabilir.