Mutfaktan ecza dolabına kadar zerdeçal, etkileyici bir şekilde kullanım alanına sahiptir. Alternatif ilacı izlerseniz, muhtemelen solunum, cilt, mide ve karaciğer rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde varsayılan erdemlerini duymuşsunuzdur. Çağdaş bilim öncesi yüzyıllar, bu çok yönlü baharata ciddi bir bakış attı, geleneksel Asya tıbbı, zerdeçalın antienflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerine girdi. Şimdi, araştırma çalışmaları, zerdeçalın anti-enflamatuar etkileriyle ilgili iddialar için destek veriyor.
Akut İltihap
Eğer sert bir nesneye çarpıp kendini incitirsen, kesinlikle kesin olarak akut inflamasyon belirtileri yaşadın : ısı, ağrı, kızarıklık ve şişme. Akut inflamasyon, vücudunuzun bağışıklık hücrelerini bir yaralanma bölgesine hızlı bir şekilde ulaştırması için benimsediği hızlı bir tepkidir. Tetik, bir enfeksiyon, mikrobiyal toksinler, travma, bazı fiziksel veya kimyasal maddeler, doku ölümü, yabancı cisimler veya immün reaksiyonlar olabilir. Akut enflamasyon sırasında, kan damarlarınızın kalibresi ve yapısı, yaralanma bölgesinde beyaz kan hücrelerinin birikmesini kolaylaştırmak için değişir. Daha sonra bu beyaz kan hücreleri, özellikle de nötrofiller, rahatsız edici etken maddeyi ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Kronik Enflamasyon
Vücudunuz aktif inflamasyon, doku yıkımı ve tamirat girişimlerinin aynı anda olduğu bir durumda olabilir. . Bu, haftalar veya aylarca sürebilen kronik enflamasyonun bir özelliğidir. Diğer özellikler kan damarlarının ve skar dokusunun oluşumunu içerir. Ayrıca, burada yer alan immün hücreler makrofajlar, lenfositler ve plazma hücreleridir. Olası kronik enflamasyon tetikleyicileri arasında kalıcı enfeksiyonlar, uzun süre toksik ajanlara maruz kalma ve oto-bağışıklık bozuklukları bulunur. Kronik iltihaplanma, romatoid artrit, ateroskleroz, tüberküloz ve diğer kronik akciğer hastalıkları gibi hastalıklarda doku hasarının arkasındadır.
Aktif Bileşenler
Zerdeçalın ana bileşenleri, kurkumin, curcumoids ve uçucu yağlardır. Ayrıca diferuloilmetan olarak da adlandırılan zerdeçal, zerdeçalın ana etken maddesidir. Bu nedenle, zerdeçalın iltihaplanma dahil biyolojik etkilerinin çoğundan sorumludur. Ajay Goel ve arkadaşları, zerdeçalı, zerdeçalın sarı renginden sorumlu olan sarı pigmentli mersinlere kimyasal olarak benzeyen polifenol olarak tanımlarlar. Ana curcumoidlere curcumin II, curcumin III ve cyclocurcumin denir.
Efektler
Sitokinler, vücudunuzun enflamatuar tepkisini düzenleyen küçük proteinlerdir - sayıları arttıkça, inflamasyonun gücü artar. Curcumin'in mide enfeksiyonu olan hastalarda anti-enflamatuar etkilerini test etme tekliflerinde, bilim adamı Chuchart Koosirirat ve arkadaşları, curcumin'in enflamatuar sitokinlerin üretimini önemli ölçüde azaltmadığını keşfetti. Yine de, diğer çalışmalar, kurkuminin romatoid artrit ve inflamatuar barsak hastalığı da dahil olmak üzere farklı enflamatuar bozuklukları olan hastalara semptom hafiflemesi sağladığını bildirmektedir. Toxicology dergisinin 2009 sayısında, kurkuminin iltihabı önleme veya semptomları iyileştirme kabiliyetini gösteren laboratuar çalışmaları bulunmaktadır.
Eylem Mekanizması
Hekim Jennifer Jamison, kurkuminin nötrofillerin çalışmasını önleyerek ve kurcalamayı önleyerek iltihapla mücadele ettiğini belirtir ateş, ağrı ve inflamasyon gelişiminde rol oynayan sinyal molekülleri olan çeşitli eikosanoidlerin sentezi. Kurkumin özellikle ateroskleroz ve astım gelişiminde rol oynayan bir tür eikosanoid olan lökotrienleri inhibe eder. Kurkumin'in eikosanoidlere karşı aktivitesini doğrulamanın yanı sıra, Kavita Bishta ve arkadaşları da zerdeçal ekstraktının, çeşitli sitokinlerin ve diğer immün sistem proteinlerinin üretimini bloke ederek enflamatuar cevabı boğabileceğini tespit etti.
Dozaj ve Zehirlenme
Jamison kurkumin dozu tedavi etmeniz gereken düzensizliğe bağlıdır. Genel olarak konuşursak, yetişkin bakım dozunun günde yaklaşık 100 mg olduğunu ve hastalığın bağımlı dozunun 1.500 mg'a kadar arttığını söylüyor. Bununla birlikte, Biochemical Pharmacology dergisinin 2008 tarihli bir sayısı, özellikle kanser hastalarında, daha yüksek zerdeçal dozlarının güvenli kullanımını bildirmektedir. Hayvan ve insan çalışmaları zerdeçal iyi bir güvenlik profiline sahip olduğunu ve günde 12.000 mg kadar yüksek dozlarda toksisite göstermediğini göstermektedir.
Düşünceler
Bilimsel literatür, zerdeçalın tıbbi özelliklerine ilişkin çok fazla potansiyel göstermektedir. Ancak, çoğu çalışmanın, zerdeçal içindeki aktif maddelerin etkilerine baktığını ve çiğ baharata baktığını unutmayın. Ayrıca, laboratuvarlarda birçok çalışma yapıldığı için kesin sonuçlar almak için ek insan çalışmaları gerekebilir. Son olarak, çeşitli raporlardaki çelişkili kanıtlar, zerdeçalın anti-enflamatuar etkilerinin, nasıl kullandığınıza ve iltihabın nedenine bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir.