|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Arterlerde Kalsiyum Plak Oluşumu

Arterler, kalpten vücudun geri kalan kısmına oksijenli kan taşıyan büyük kan damarlarıdır. Arterlerde plak birikimi, tıbbi olarak ateroskleroz olarak adlandırılan bir durumdur. Plak kalsiyum, kolesterol, yağ ve kanda dolaşan diğer maddelerden oluşur.

Fizyoloji

Sağlıklı arterler esnek ve güçlüdür ve kan dolaşırken serbestçe hareket eder. Plak birikimleri arter duvarlarında biriktiğinde sertleşmelerine ve sertleşmelerine neden olur. Plak depoları ayrıca arter açıklığını daraltır. Sertleşmiş, daralmış arterler uygun kan akışını engeller. Kan basıncı artar ve organlara ve dokulara kan akışı kısıtlanır. Nadiren, kalsiyum birikintileri arter duvarından kurtularak kan akışını tamamen engelleyebilecek bir kan pıhtısı oluşturur.

Nedenleri

Aterosklerozun kesin nedeni bilinmemektedir. Kronik hasar veya arterlerin iç kısmının yaralanması sonucu gelişebileceğine inanılmaktadır. Hasar veya yaralanma, kronik yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara ve kontrolsüz diyabet sonucu ortaya çıkabilir. Ateroskleroz kademeli bir durumdur ve arter hasarı uzun bir süre boyunca ortaya çıkar.

Belirtiler

Hafif ateroskleroz herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü, birçok insanın kalsiyum birikintileri kan akışını tamamen engelleyene ve kalp krizi veya felce neden olana kadar ateroskleroz olduğunu fark edemeyebileceğini belirtiyor. Belirtiler ortaya çıktığında, genellikle hangi arterlerin etkilendiğine bağlı olarak farklılık gösterir.

Kalbe kan sağlayan koroner arterler etkilenirse, göğüs ağrısına, nefes darlığına, anormal kalp ritmine neden olabilir, yorgunluk ve enerji eksikliği. Beyne kan sağlayan karotid arterler etkilenirse, yüz veya uzuvlarda güçsüzlük ve uyuşma, konuşma zorluğu, kafa karışıklığı, görme bozuklukları, baş dönmesi ve ani baş ağrısına neden olabilir. Ekstremite kan taşıyan, periferik arter adı verilen arterler etkilenirse, semptomlar uyuşukluk, ağrı ve enfeksiyon içerebilir.

Tedavi

Yaşam tarzı değişiklikleri genellikle ateroskleroz için en iyi tedavi yöntemidir. Yağ, kolesterol ve sodyum alımını kısıtlamak ve egzersizi artırmak, aterosklerozdan kaynaklanan komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri yeterli değilse, kolesterolü ve kalsiyumu azaltmak için ilaçlar verilebilir. Doktorunuz ayrıca kan pıhtılaşması riskini azaltabilecek anti-trombosit ilaçları da önerebilir.

Komplikasyonlar

Tedavi edilmezse, ateroskleroz, kalp krizine neden olabilecek koroner arter hastalığına yol açabilir. Plak birikmesi ayrıca geçici iskemik atak veya inme ile sonuçlanabilecek karotid arter hastalığına neden olabilir. Aterosklerozun bir sonucu olarak bir anevrizma da ortaya çıkabilir. Bir anevrizma, arter duvarında yırtılırsa hayati tehlike oluşturabilecek bir çıkıntıdır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır