Lactobacillus acidophilus, normalde K vitamini üreten ve zararlı bakterilerle savaşan ince bağırsakta yaşayan bir tür "dost" bakteridir. Acidophilus, ishal ve diğer sindirim rahatsızlıklarının yanı sıra vajinal enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır, ancak bu kullanımların etkinliği kanıtlanmamıştır. Acidophilus birkaç yan etkiye neden olur, ancak belirli sağlık koşulları olan insanlar için risk oluşturabilir. Asidophilus almadan önce doktorunuzla konuşun.
Enfeksiyon Riskleri
Acidophilus ürünleri, çok fazla büyüyebilen ve bağışıklık sistemi zayıflamış insanlarda enfeksiyona neden olan canlı bakteriler içerebilir. Risk küçük olsa da, MayoClinic.com'a göre bazı insanlar kalp kapakçıklarının ciddi şekilde bulaşmalarına yol açtılar. HIV /AIDS veya bağışıklık sisteminizi bozan, kanser için tedavi gören veya bir organ nakli geçiren ve reddini önlemek için ilaç kullanıyorsanız başka bir hastalığınız varsa, risk altında olabilirsiniz. Yapay kalp kapakçığı, kısa bağırsak sendromu, bağırsak hasarı veya yakın zamandaki bağırsak ameliyatı olan kişilerin, asitophilus kullanımından kaynaklanan bir enfeksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz, önce doktorunuzla konuşmadan acidophilus kullanmayınız.
Yan Etkiler
Acidophilus, çok az yan etkiye neden olur ve genellikle sindirim şikayetleri içerir. Gaz, şişkinlik, ishal, hazımsızlık ve karın ağrısı en sık görülen yan etkilerdir. MayoClinic.com'a göre, asidophilus kullanmaya devam ederseniz veya dozu keserseniz, bu şikayetler azaltılabilir. Vajinal enfeksiyonları tedavi etmek için acidophilus tabletleri kullanan bazı kadınlar vajinada yanma olabilir.
Etkileşimler
Bazı yaygın ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayabilir ve eğer asitophilus kullanıyorsanız enfeksiyon riskini artırabilir , MedlinePlus'a göre. Kortikosteroid, prednizon, azatiyoprin, baziliximab, siklosporin, daclizumab, muromonab-CD3, mikofenolat, takrolimus ve sirolimus kullanıyorsanız, asidophilus kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Bakterileri öldüren antibiyotik kullanıyorsanız, bunlar bir tür bakteri olduğundan asidophilüsün etkinliğini azaltabilirler. Acidophilus, ülseratif kolit tedavisinde kullanılan bir ilaç olan sulfasalazin ile de etkileşime girebilir.
Kalite Problemleri
Asidophilus'ü güvenilir bir kaynaktan aldığınızdan emin olun, çünkü bazı ürünlerin kalitesi hakkında sorularınız var. MedlinePlus'a göre bazı acidophilus ürünleri hiç asitofil içermez, bazıları ise potansiyel olarak zararlı bakterilerle kontamine olmuşlardır. Ek olarak, bir ürün uzun bir süre rafta oturuyorsa, asidophilus bakterileri ölebilir ve bu da ürünü etkisiz hale getirir.