Hamilelik sırasında vajinal kanamalar şaşırtıcı olabilir, ancak normal bedensel değişimlerden kaynaklanabilir. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekologları Kongresi (ACOG), normal kanamanın çoğunun gebeliğin ilk 12 haftasında meydana geldiğini belirtti. Bazı kanamaların normal olmasına rağmen, sebebini belirlemeye yardımcı olmak için sağlık uzmanınıza danışmak her zaman önemlidir. 19. haftada, özellikle diğer semptomların eşlik etmesi durumunda kanamanın nedenleri daha ciddi olabilir.
Servikal Anormallikler
Gebeliğin ikinci yarısında hafif kanama veya lekelenme genellikle servikal enflamasyondan kaynaklanır. ACOG, ya da rahim ağzındaki büyüme, diyor. Servikal enflamasyonun bazı yaygın nedenleri, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve maya enfeksiyonu gibi bakteriyel veya fungal enfeksiyonları içerir. Rutin testler ve sınavlar bu sorunun teşhisine yardımcı olabilir. Bu yaygın sorun ilaçla çözülebilir ve tipik olarak başarılı bir gebelikle sonuçlanabilir. Bu servikal anormallikler keşfedildikten sonra, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için onları yakından izleyecektir.
Plasental Abruption
Plasenta spontan olarak uterustan ayrıldığında, sonuç genellikle ağır kanamadır. Buna plasental abrupsiyon denir. Plasenta uterustan ayrıldığında, bir kadın kanaması olmadan önce biraz acı çekebilir. Genellikle anne ve hamilelik için ciddi bir tehdittir. Fetus, plasenta yerinde olmadan yeterli miktarda oksijen almak için zorlanabilir. Plasental abrupsiyon doğum sırasında bebeğin doğumunu yapmadığı zamanlarda bile olabilir. Acil tıbbi tedavi bu gebelik komplikasyonu için gereklidir. 19 haftada, bebeği rahim dışında yaşayamayacağı için bu noktada erken teslim etmek mümkün değildir. Erken doğum, sezaryen veya indüklenmiş bir vajinal doğum eylemiyle olsun, plasental abrupsiyonla baş etmede çok yaygın bir yöntemdir. ACOG en sık plasental abrupsiyonun gebeliğin son 12 haftasında meydana geldiğini ve gebeliğin 19. haftasında ortaya çıkma ihtimalini azalttığına işaret eder.
Placenta Previa
Plasenta previa Bazı durumlarda, gebelik için çok ciddi bir risk oluşturabilecek olan servikal açıklığı engelliyor olabilir. Bu durumla birlikte kanama genellikle ağrısızdır. Plasenta servikal açıklığın üzerinde dururken, bebek vajinal dozu denemek için çok riskli hale getirebilecek yeterli oksijen alamayabilir.
İşçilik
Vajinadan kan geçiren ve abdominal yaşayan kadınlar kramplar (kasılmalar) önceden emek alabilir. Bu durumdaki kasılmalar, uzunluk açısından tutarlıdır ve kademeli olarak birbirine daha yakın meydana gelir. 19 haftadaki emek çok erkendir ve emeği önlemeye çalışmak için acil tıbbi müdahale gereklidir. Bebeği kurtarmak ve annenin güvenliğini artırmak için yatak istirahati veya hastaneye yatma gerekebilir. Amerikan Hamilelik Derneği, ilk üç aylık dönemden sonra veya 14. haftadaki hamilelikten sonra, bebeğin kendiliğinden kaybına artık düşük yapma olmadığını açıklar. Bunun yerine, bebeğin 15 haftadan 37 haftaya kadar kaybedilmesi, bebeğin vajinadan çıkarılması ancak artık hayatta olmaması durumunda, erken doğum ya da ölü doğum olarak kabul edilir.
Cinsel İlişki
Rahim ağzı daha hassastır ve gebelikte dokularda daha fazla kan içerir. Doğum öncesi randevu veya cinsel ilişki sırasında yapılan basit bir vajinal muayene, 19. hafta dahil, hamileliğin herhangi bir noktasında hafif lekelenme veya kısa süreli kanama dönemlerine neden olabilir. Bundan kan, parlak veya kahverengimsi olabilir. Parlak kan tipik olarak rahim ağzının tahriş olduğunu gösterir. Kahvemsi kan, vücuttan yeni çıkmış daha eski kan olabilir. Hamile kadınlar, bunun bir tıbbi bakım sağlayıcısı ile kanamanın nedeni olduğunu doğrulamalıdır.