Creosote, böcek ilacı, ahşap koruyucu, çatı kaplama ve yol döşemesi gibi çeşitli kullanımlar için kimyasalların bir karışımıdır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, creosote'u insan kanserojen olarak tanımlar. Yüksek seviyede kreozot içilmesi, mide ağrıları, solunum problemleri, cilt tahrişi, böbrek ve karaciğer hasarı gibi birçok olumsuz sağlık etkisine sahiptir. Kreozot, cildi tahriş edicidir ve temas halinde kabarma veya soyulma gibi cildin zarar görmesine neden olur.
Kreozot Zehirlenmesinin Belirtileri
Kreozot kullanımı olan bir sektörde çalışarak kreozota maruz kalabilirsiniz. kok üreten veya asfalt endüstrileri, kreozotla muamele edilmiş bir evde yaşıyor, kirli sudan balık yiyor veya tehlikeli bir atık sahası tarafından kirlenmiş içme suyunu kullanıyor. Kreozote maruziyetini belirlemek için tıbbi testler mevcut değildir. Doktorlar, fenoller ve piren gibi kreozottaki kimyasalları saptamak için test dokusu, kan ve idrar örnekleri alabilirler, ancak bu testler özel laboratuvar ekipmanının gereklilikleri nedeniyle olağandışıdır. Kreozote cilde maruz kalma belirtileri arasında kızarıklık ve yanma hissi bulunur. Ayrıca kusma, solunum güçlüğü, baş ağrısı ve kasılmalarla da karşılaşabilirsiniz.
Dekontaminasyon
Kirlenmiş giysileri cildinize kreozot maruz bıraktıktan hemen sonra çıkarın. Cildi en az 10 dakika boyunca bol miktarda soğuk suyla ve sabunla yıkayın. Saç derisinden ve saçlardan kimyasalları çıkarmak için kapsamlı bir duş ve şampuanlama gerekebilir. Yıkamadan sonra ağrı devam ederse cildi incelemek için bir doktora başvurun.
Tedavi
Kreozote daha fazla maruz kalmaya neden olabilecek aktiviteler yapmaktan kaçının. Cilt durumunu kötüleştirebilecek güneş ışığından kaçının. Cildin yanma ve tahriş belirtilerini topikal olarak losyonlar, kremler veya doğal iyileştirme özelliklerine sahip olan aloe vera jel gibi merhemlerle tedavi edin. En uygun ürünü doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.