Muhtemelen sağlıklı diş etleri için gargara yapan ve diş eti hastalığı dişeti iltihabına karşı uyarı veren sayısız reklam görmüşsünüzdür. Ancak, bütün gargara ürünleri aynı değildir ve gargara dişeti hastalığını her zaman tedavi edemez. Diş eti hastalığının nasıl çalıştığını anlayarak, hijyeninizi iyileştirebilir ve doğru gargarayı seçebilirsiniz.
Diş Eti Hastalığının Kökenleri
Mayo Clinic, dişeti hastalığının her zaman plak olarak başladığını belirtir. Plak, çoğunlukla bakterilerden oluşan görünmez ve yapışkan bir kaplamadır. Diş yüzeylerinde oluşur ve düzenli fırça ve gargara ile temizlenebilir. Plak dişlerinizde iki günden daha uzun süre kalırsa, diş eti çizginiz boyunca tartar haline gelebilir. Tartar fırçalama ve diş ipi ile alınamaz. Diş etlerinizi tahriş eden bakterileri barındırır. Bu, periodontit, diş eti iltihabı veya diş eti hastalığı olarak bilinen bir durum olan şişmelerine ve kanamalarına neden olur.
Ağız Yıkama Fonksiyonu
Amerikan Diş Hekimleri Birliği, yemek partiküllerinin yedikten sonra ağızda kalabileceğini belirtir. Bu parçacıklar bakteri toplar. Ağız yıkama, diş fırçalama ve diş ipi ile birlikte, bu parçacıkların giderilmesine yardımcı olabilir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi ayrıca periodontitis ile mücadelede yardımcı olmak için düzenli gargara kullanımını önermektedir. Bununla birlikte, her iki kaynak da ağzın kendi başına yıkanmasının, ağzı yeterince temizlememesi konusunda hemfikirdir: Zararlı bakterilerle savaşmak için onu fırçalama ve diş ipi ile birlikte kullanmanız gerekir.
Gargara ve Bakteriler
Gargara seçerken, Üniversite Maryland Tıp Merkezi, UMMC, bazı bakteri ile mücadele eden maddeleri aramanız gerektiğini yazar. Reçeteli gargaralarda bulunan klorheksidin, plak ve diş eti iltihabını azaltmada son derece etkilidir, ancak periodontal hastalıklarla savaşmak için kanıtlanmış değildir. Uçucu yağlardan oluşan listerin, plak ve diş eti iltihabını azaltır. Bu, bakteri barındıran maddeleri uzaklaştırır, ancak bakterileri kendileri öldürmez. Scope ve Cepacol'da bulunan setilpiridinyum orta düzeyde bir antimikrobiyal etkiye sahiptir, ancak Listerine'deki maddeler kadar etkili değildir.
Florür bakterileri öldürmez, ancak diş çürümelerini önler. Bu, dişlerin kendilerini bakterilerden korumasına yardımcı olabilir, diyor UMMC.
Dikkat Edilecek Noktalar
Bazı gargaralar alkol içeriyor. The New York Times'a göre, bazı insanlar yüksek alkol içeriğine itiraz edebilir. Journal of Clinical Periodontology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, alkolün gingivitis ile mücadelede hiçbir faydası olmadığı, ancak tahrişe neden olabileceği bulundu. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, alkollü gargaraların çocuklar için güvenli olmadığını ve bunlardan uzak tutulması gerektiğini ekliyor. Listerine alkol içeriği nedeniyle özel olarak hedeflenmiştir. The New York Times'a göre Listerine'nin düşük alkollü bir versiyonu aynı derecede etkili görünüyor.
Önerilen Kullanım
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, ağzınızı 30 dakika ila bir dakika boyunca gargara ile çalkalamanızı önerir. , günde iki kez. Bu daima fırçalama ve diş ipi ile birleştirilmelidir. Ayrıca düzenli diş temizliği yaptırmalısınız. Ağız kokusu, ağrılı diş etleri veya kanama gibi potansiyel diş eti hastalığı belirtileri yaşarsanız, diş hekiminize başvurun.
, , ] ]