Yüzünüzdeki pigmentasyon kaybı, bazıları ciddi sağlık riski teşkil eden vitiligo veya diğer cilt hastalıklarının bir sonucu olabilir. Ayrıca güneşe maruz kalma veya cildin doğal bir yaşlanma sürecinden de kaynaklanabilir. Bu problem dünyadaki milyonlarca insanı etkiliyor. Pigmentasyon kaybına neden olan bazı koşullar iyileştirilebilirken, diğerleri tamamen tedavi edilemez. Bazı durumlarda, sadece zararsız bir doğum lekesi olabilir.
Nedenleri
Pigmentasyon kaybına ilişkin sorunlar, o bölgedeki melanin üretimi durduğunda ortaya çıkar. Bunun olmasının net bir nedeni yok. Güneşe aşırı maruz kalmak, pigmentasyon kaybının tek belirtisi olan cilt üzerinde beyaz lekelere neden olmaktan sorumlu olabilir. Diğer zamanlarda, bir yara, zaman içinde kendiliğinden iyileşen beyaz bir yama bırakabilir; ancak, bu yaralanma derecesine bağlıdır. Pigmentasyon kaybının diğer nedenleri genetik bozukluklar olabilir.
Vitiligo
Cleveland Clinic'e göre vitiligo, yüzdeki ve vücudun diğer kısımlarındaki pigmentasyon kaybının neden olduğu en yaygın durumdur. Bağışıklık sistemi vücutta melanin üreten hücrelere saldırmaya başladığında oluşur. Her ne kadar vitiligo bulaşıcı bir hastalık olmasa ve sağlık riski oluşturmasa da, vitiligo hastaları pigmentasyon kaybı nedeniyle sosyal sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.
Kanser
Ülkemizde çok fazla araştırma yapılmamıştır. pigmentasyon kaybı ve kanser alanı. Bu konuda farklı düşünce okullarının farklı yaklaşımları vardır. "New England Tıp Dergisi", vitiligo yamalarının cilt kanseri olarak da bilinen melanom riskini artırabileceğini buldu.
Diğer Sorunlar
Yüzdeki ve diğer kısımlarındaki pigmentasyon kaybıyla ilişkili diğer koşullar Vücudun pigmentasyon lekelerinin lezyonları olabileceği idiyopatik guttat hipomelanoz gibi genetik hastalıkları içerir. Pityriasis alba ve tinea versicolor gibi cilt bozuklukları da pigmentasyon kaybına neden olur. Pityriasis alba'da cilt yamaları vitiligo yamaları benzer, ancak pullu ve kalın olabilir, tinea versicolor doktorunuz tarafından tedavi edilebilecek bir mantar hastalığıdır. Kloazma olarak da bilinen Melasma, alında, yanaklarda, üst dudakta, burunda ve çenede kahverengi veya kahverengi lekelere neden olur. En sık hamile kadınları etkiler, ancak erkekleri de etkileyebilir.
Tedavi
Mantar enfeksiyonlarından dolayı pigmentasyon kaybı kolayca tedavi edilebilir, ancak neden genetik bir hastalıksa, bu durumu geri yüklemek için çok az şey yapılabilir. cilt normal durumuna. Cleveland Clinic ve Vitiligo Rehberi, vitiligo için bir tedavi olmadığını; ancak kısa süreli tedavi sağlayabilen birkaç tedavi vardır.
, , ] ]