İradeli veya meydan okuyan bir çocuğun yetiştirilmesi, ebeveyn olarak karşılaştığınız en zor işlerden biri olabilir. Evde problemlerle mücadele edebilir, çocuğunuzu toplum içinde ele almakta zorluk çekebilir ve çocuğunuzun okulda neden olduğu kesintilerle bile uğraşabilirsiniz. Çeşitli davranış değiştirme programları, evde ve okulda yapılabilecek değişikliklerle ailenize yardımcı olabilir.
Muhalif Meydan okuyan Bozukluk
Aşırı derecede meydan okuyan çocuklara, muhalif meydan okuyan bozukluk veya davranış bozukluğu tanısı konulabilir yaşları ve belirtileri. ODD'li çocuklar, günlük aktiviteleri kesintiye uğratan kalıcı bir işbirliği yapmayan, meydan okuyan ve düşmanca davranış şekli gösterirler. Diğer semptomlar, zayıf akademik performans, dürtüsellik ve antisosyal davranışı içerebilir. Bir çocuk ODD'nin özelliklerini veya davranış bozukluğunu gösterdiğinde, öncelikle eksik davranışlara neden olabilecek diğer bozuklukları kontrol edin: bunlar dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu, duygudurum bozukluklarını veya öğrenme bozukluklarını içerir.
ODD için Ebeveyn Eğitimi
Çocuğun muhalif davranışının başka bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığı durumlarda, tedavinin ilk adımı ebeveynlere ebeveyn eğitimi programı sağlamaktır. Mümkünse her iki ebeveyn de terapi seanslarını birlikte ziyaret eder, böylece terapist ve ebeveynler, çocuğa muhalif davranışların gerçekleştiği tüm ortamlarda yardımcı olmak için davranışsal bir plan üzerinde işbirliği yapabilir. Bu, çocuğun olumsuz yönlerine dikkat çekmek yerine çocuğun olumlu özelliklerine odaklanan ebeveynlik tekniklerini öğretmeyi içerir.
Olumlu Ebeveynlik
ODD'li birçok çocuk, çocuk için olumlu geribildirim sağlayan ve uygun bir model için ebeveynlere cevap verir. davranışı. Ebeveynler daima çocuğun olumlu davranışlarına dayanmalı ve onu işbirliği ve iyi davranışlar için övmelidir. Buna ek olarak, ebeveynler yaşa uygun sınırları ve sonuçları belirlemeli - ve ne kadar sinirlense de, çocuk ne kadar zorlarsa atsın, bu kurallara uymalı. Çocuğun çizgi dışında hareket etmeye devam etmesi durumunda, ebeveyn çocukla savaşmaya girmeden sonuçları ile sağlam kalmalıdır.
Çok Boyutlu Bir Yaklaşım
Erken muhalif davranış gelecekteki cezai davranışların öncüsü olabilir Çocuk davranış uzmanlarının hala bahsettiği "Klinik Psikoloji Dergisi" nde yayınlanan 1993 tarihli bir araştırmaya göre, ergenlikte ve yetişkinlikte suç ve madde kötüye kullanımı. 44 benzer çalışmaya katılan meta-analitik çalışma, çocukların antisosyal davranışlarının aileler, okullar ve topluluklarda aksaklıklara yol açtığı ve nihayetinde kolluk kuvvetlerini içerdiği sonucuna varmıştır. Erken yaşta, ebeveynler, çocuğun terapi ve okuldaki ihtiyaçlarını ele alan diğer unsurlarla birlikte eğitim aldıkları çok boyutlu bir yaklaşımla bu sorunu çözmelidir. Bireysel terapide, terapist ve çocuk, çocuğun problem çözme becerilerine hitap eder ve öfke yönetimi üzerinde çalışır. Ayrıca, ebeveynler ve çocuğun öğretmeni, çocuğun okulunun sınırları ve sonuçları belirlemesini ve çocuğun olumlu davranışını ödüllendirmesini sağlayacak bir plan geliştirmelidir.
, , ] ]