Bebek kendi başına nefes almak ve vücudunun dokuları için yeterli oksijen sağlamak için tam gelişmiş bir akciğer setine ihtiyaç duyar. Erken doğan bir bebeğin akciğerleri az gelişmiş olabilir, bu da nefes almada zorluk çeker ve bebeği komplikasyon geliştirme riskine sokar. Vücudu için yeterli oksijenle onu yaşatmak için erken doğmuş bebeğe ekstra özen gösterilmeli, akciğerleri büyüdükçe gelişmeye devam eder.
Fetal Gelişim
Bebekler doğmadan önce akciğer geliştirir, ancak Hala anne karnındayken hava solumazlar. Akciğerler, 16 haftadan sonra solunum yollarının dallarına uzayan minik tomurcuklar olarak başlar. 28. haftaya kadar alveoller olarak bilinen minik keseler gelişmekte ve yüzey aktif madde atılmaktadır. Sürfaktan, akciğer dokusunu yağlar ve doğumdan sonra daha iyi oksijen değişimi için esnekliği arttırır.
İşlev
Bir bebek doğar doğmaz etrafındaki havayı solumasına başlar. Hava, akciğer dokusunun dış kenarlarında bulunan alveollere dağıldığı, akciğerlere yayılır. Etrafı kan damarlarıyla çevrilidir. Alveollerin zarları, oksijen parçacıklarının kan damarlarına geçmesine izin vermek için son derece incedir. Alternatif olarak, kan dolaşımındaki karbondioksit, bir bebek nefes aldığında vücuttan gönderildiği alveollere geri döner.
Sürfaktan
Sürfaktan üretimi hamilelikte daha sonra meydana geldiğinden, erken doğmuş bebekler daha az, doğumdan sonra solunum zorluğuna neden olur. Bu durumun tedavisi, bebeğin oksijen ve vantilatör kullanarak nefes almasına yardımcı olmayı içerir. Bir doktor, büyümeye devam ederken nefes almanıza yardımcı olmak için doğumdan sonra yapay sürfaktanı doğrudan akciğerlere verebilir. Yapay yüzey aktif madde önemli bir tedavidir, çünkü bir bebek akciğerleri tam gelişmeden doğarsa, doğumdan sonra yüzey aktif madde üretmeye devam etmez.
BPD
Erken doğan bebeklerin çoğu ventilatör yoluyla oksijen alır. nefes almaya yardımcı olmak için her dakika belli sayıda nefes iletir. Bir bebeğin akciğerleri gelişirken uzun süreli ventilatör kullanımı kırılgan dokulara zarar verebilir ve elastikiyetinin azalmasına ve azalmasına neden olabilir. Bu durum bronkopulmoner displazi (BPD) olarak bilinir ve enfeksiyonlara yatkınlığın artması veya astım gelişimi gibi uzun süreli koşullara yol açabilir. yaklaşık 36 hafta gebelikte olgun akciğer dokusu var. Bir anne 36 haftadan önce erken doğum eylemine girerse, olgunlaşmamış akciğer dokusuna sahip bir bebek sahibi olma riski vardır. Bazı doktorlar annelere doğumdan önce bir fetüste akciğer gelişimini teşvik etmeye yardımcı olabilecek bir steroid enjeksiyonu verir. Steroid enjeksiyonları genellikle sadece erken doğmuş bir bebeğin doğumunun yakın olması durumunda verilir.
, , ] ]