| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

İyot Kalsiyum Emilimine Etkisi

İyot, deniz yosunu, süt ürünleri, deniz ürünleri ve bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan bir eser mineraldir. Bu temel besin, iyotlu tuzlar şeklinde gıdalara eklenebilir ve bir besin takviyesi olarak temin edilebilir. Tüm vücudun hücrelerinin düzgün çalışması için iyot gerekir. Tiroid bezi ve adrenal bezleri gibi bezler, hormon üretmek ve salgılamak için iyot isterler. Bununla birlikte, bazı mineraller - kalsiyum dahil - vücuttaki iyot seviyelerini etkileyebilir.

Kalsiyum Metabolizması

Sağlıklı bir tiroid bezinin birçok işlevinden biri, kalsitonin olarak bilinen ve düşürmek için çalışan bir hormon üretmektir. kan kalsiyum seviyeleri. Hormon, vücutta uygun kalsiyum seviyelerini koruyarak kalsiyum metabolizmasına yardımcı olur; kanda hipokalsemi veya hiperkalsemi gelişimini önler - kanda düşük veya yüksek kalsiyum seviyeleri. Eğer tedavi edilmezse, hiperkalsemi anormal kalp ritmi, böbrek hasarı veya osteoporoz dahil olmak üzere ciddi sağlık sonuçları doğurabilir. Vücudun güçlü kemikler için kalsiyuma ihtiyacı olmasına rağmen, bu diyet minerali aynı zamanda kalbin, kasların ve sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olmada da rol oynar.

Önerilen Diyet Ödenekler

Sağlıklı yetişkinler için iyot için önerilen diyet ödeneği 19 yaş ve üstü günlük 150 mcg. Hamile kadınların günlük 220 mcg'ye ihtiyacı vardır - Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu tarafından geliştirilen standartlara göre emziren kadınlara 290 mcg. Yetişkin erkek ve kadınlar için 19 ile 50 yaş arasındaki kalsiyum ihtiyacı günlük 1.000 mg'dır. 51 yaş ve üstü kadınların 1.200 mg'a ihtiyacı var. 70 yaşından büyük erkeklerde de artmış kalsiyum alımı gerekir. Kalsiyum veya iyot takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı besinler birbirleriyle veya belirli ilaç türleriyle etkileşime girer.

Goitrojenler

Goitrojenler, iyot alımını engelleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayan maddelerdir. Bu etki hipotiroidizme veya tiroid bezinin genişlemesine yol açabilir. Kalsiyum, magnezyum, florür ve manganez, vücudun iyot emilimini engelleyebilecek minerallerdir. Lahana, brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, hardal ve lima fasulyesi gibi çiğ sebzeler, guatrojenlerin bulunduğu bazı yiyeceklerdir. Bitkisel gıdalar söz konusu olduğunda, sebzeleri pişirirken guatrojenler genellikle inaktif hale gelir.

Tiroid İlaçlar

Kalsiyum vücudun, doktorların hipotiroidizmi tedavi etmek için reçete ettiği sentetik tiroid hormonlarını emme kabiliyetini engelleyebilir - aktif veya düşük tiroid. Tiroid ilacı kullanmadan üç ya da dört saat önce kalsiyum takviyesi veya kalsiyum takviyeli meyve suları alın. Tiroid ilaçlarını iyotu bozan tiroid fonksiyonunu bağlayan yiyecekler almaktan kaçının.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com